Icoane ale Bunei Vestiri (Kiev, Ustiug, Tinos)

Icoane ale Bunei Vestiri

Exista mai multe reprezentari ale Icoanei Bunei Vestiri. Una dintre ele o Infatiseaza pe Fecioara Maria cum toarce niste fire rosii.

Simbolistica firelor a fost interpretata diferit: Preacurata toarce pentru perdeaua templului sau e o semnificatie legata de Intrupare, de zamislirea Pruncului dumnezeiesc.


O alta reprezentare o imagineaza pe Maica Domnului care scoate apa din fantana, atunci cand Arhanghelul vine sa-i dea vestea cea buna. O a treia reda fidel evenimentele biblice, Preasfanta Fecioara primind In atitudine smerita cuvintele Ingerului. O a patra o arata pe Fecioara pe tronul Imparatesc, cum citeste din Sfintele Scripturi ale Vechiului Testament.

Multe Icoane ale Bunei Vestiri sunt celebre: atat din punct de vedere artistic, dar si ca facatoare de minuni.

Icoana Bunei Vestiri din Kiev, catedrala Sofia

Pe doua dintre coloanele care sustin arcada din fata altarului catedralei Sfanta Sofia – Kiev, exista doua reprezentari care tin de momentul Bunei Vestiri. Pe coloana din nord este zugravit Sfantul Arhanghel Gavriil, cu fata Intoarsa spre Maica Domnului, dandu-i vestea cea buna. Arhanghelul poarta Imbracaminte alba si un crin rosu In mana stanga, In timp ce mana dreapta e ridicata spre binecuvantare. Pe coloana din sud este reprezentata Fecioara Maria, In haine violet Inchis, cum toarce niste fire rosii.
Icoana se mai numeste „Torcatoarea” si este foarte frumoasa, decorata cu auriu.

Icoana Bunei Vestiri – Ustiug

O alta Icoana de acelasi tip, In care Maica Domnului toarce fire rosii, este Buna Vestire – Ustiug. Aceasta este o capodopera, aflata In prezent la galeriile Tretiakov din Moscova.
Icoana este renumita nu numai pentru frumusetea ei, ci si pentru mai multe minuni. Cea mai cunoscuta s-a petrecut In timpul vietuirii Sfantului Procopie de Ustiug (…1285), cel nebun pentru Hristos.

Acesta a venit Intr-o duminica la biserica din oras si i-a anuntat pe localnici ca, daca nu se vor pocai, vor pieri. „Imblanzi-ti-L pe Dumnezeu prin post si rugaciune”. Vreme de o saptamana, Procopie i-a alertat pe locuitorii din Velikii – Ustiug. Dar ei erau nepasatori: „Nu ne ataca nicio armata!”

Totusi, In a saptea zi, la pranz, cerul s-a Intunecat si a Inceput sa fulgere Infricosator. Din cauza tunetelor, oamenii nu se mai puteau auzi Intre ei. Abia atunci s-au gandit toti la avertismentele lui Procopie si s-au repezit In biserica, la Icoana Bunei Vestiri, strigand dupa mila lui Dumnezeu. Din Icoana a tasnit un val de smirna, iar norii Intunecati au Inceput sa bata In retragere. „Ploaia de smirna” din Icoana a barat grindina amenintatoare, care s-a declansat In afara orasului. Boabe de smirna s-au pastrat pentru multa vreme, avand putere tamaduitoare.

Icoana a fost mutata In diferite locuri (In 1567, tarul Ivan cel Groaznic a adus-o la Moscova), fiind pomenita si In ziua de 8 iulie, cand este sarbatorit Sfantul Procopie de Ustiug.
Incepand cu sec. XVI, s-au realizat numeroase copii ale acestei Icoane: In Rostov, Iaroslavl, Kostroma, Vologda si chiar In Ustiug.
In Icoana, Mantuitorul apare atat In partea de sus-centru, ca Dumnezeu, cat si Intrupat, In pantecele Fecioarei, ce tocmai a rostit: Fie Mie!

Icoana Bunei Vestiri din Tinos (Grecia)

O alta Icoana a Bunei Vestiri, In care Maica Domnului sta pe tronul Imparatesc, citind Sfintele Scripturi, este cea din Tinos. Ea a fost descoperita In urma unor viziuni repetate ale bastinasilor, iar In locul respectiv a fost reconstruita o biserica. Icoana este cunoscuta si pentru vindecari ale musulmanilor care s-au Inchinat Maicii Domnului.

Vechea Icoana, care fusese gasita rupta In doua bucati, astazi este ferecata In aur si argint, pe iconostas de marmura, Impodobita cu bijuterii si Inconjurata de zeci de candele din argint si de flori. Foarte multi marinari s-au rugat catre Maica Domnului din Tinos, fiind salvati din primejdii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.