Icoana Maicii Domnului Cuvantul S-a facut Trup – Albazin, 9 martie

Icoana Maicii Domnului „Cuvantul S-a facut Trup” – „Albazin”, 9 martie

O Icoana de paza la granita ruso-chineza

Fluviul Amur (Tamur), numit de chinezi „Fluviul dragonului negru”, reprezinta astazi granita naturala dintre China si Rusia, pe mai multe sute de km. Pe malul rus al fluviului, In orasul Blagovescensk, In biserica Buneivestiri, se afla paznica de frontiera: Icoana Albazin a Maicii Domnului, recunoscuta de toti localnicii drept ocrotitoare a credinciosilor, si facatoare de minuni.


Numele Icoanei, „Albazin”, provine de la fortareata Albazin de pe apa Amurului, ridicata In 1650 de catre conducatorul cazac Hierotheus Khabarov, pe locul asezarii printului daurian Albaza. De fapt, cazacii au poposit In zona abia In sec. XVII. Aici vietuiau populatiile pagane de daurieni si tungusieni.

Cazacii au convietuit cu bastinasii, ridicand deci fortareata Albazin. Chinezii au sesizat situatia si au atacat, o prima confruntare avand loc la 24 martie 1652. Desi la Inceput rusii au rezistat, chinezii au atacat continuu, pana cand, In 1658, au Infrand pe cazacii condusi de Onufrie Stepanov. Albazinul a fost ars, iar mare parte din populatie dusa In robie, In China. Zona Albazinului se voia transformata In pustiu.
Totusi, In 1665, rusii s-au Intors si au reconstruit Albazinul, iar acolo a venit si preotul Ermoghen, de la manastirea Sfintei Treimi – Kirensk, care a adus cu sine o Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Cuvantul S-a facut Trup” – „Albazin”. In 1671 batranul Ermoghen a construit o mica manastire la un kilometru si jumatate de Albazin, unde a fost instalata Icoana.

Prin mila Maicii Domnului, zona a Inflorit. In Albazin s-au ridicat doua biserici (In cinstea Inaltarii Domnului si a Sfantului Nicolae al Mirelor Lichiei) si o noua manastire. Solul fiind fertil, Albazinul producea paine pentru Siberia de Est. Chiar si bastinasii s-au adaptat culturii ruse, obtinand protectia Rusiei In fata raidurilor chineze. Moscova nu a scapat din vedere nevoile de la frontiera Amur. In zona a fost Imbunatatita apararea militara. Insa si pentru hrana spirituala, au fost randuiti arhimandriti, egumeni sau preoti care sa slujeasca In zona. Popoarele daurian si tungusian s-au botezat In scurt timp. Chiar si printul Hantimur, al daurienilor, s-a botezat Impreuna cu fiul sau, Katana, primind numele de Petru, respectiv Pavel.

Dar chinezii nu au abandonat lupta, dorind cucerirea Albazinului. In 10 iulie 1685, o armata de 15000 chinezi a Inconjurat cetatea, In care se aflau doar 450 soldati rusi si trei tunuri. Chinezii au pregatit lemne de jur Imprejurul cetatii, ca sa-i dea foc. Fiind In imposibilitatea de a face fata, rusii s-au retras din cetate, luand cu ei doar lucrurile sfinte, printre care Icoana Albazin. Numai ca nici chinezii nu au putut Implini dorinta lor, de a distruge recolta de grau a Albazinului. Deodata invadatorii s-au speriat si au Inceput sa se retraga, ignorand comanda superiorilor. Aceasta a fost considerata o minune a Icoanei Albazin, ramasa fara explicatie sau detaliere. In 20 iulie 1685 rusii s-au reIntors In Albazin.

Dupa un an, cetatea a fost din nou atacata de chinezi. Asediul a durat cinci luni. De trei ori orasul a fost aparat de sagetile si ghiulelele chineze. Cu toate acestea, multi rusi au murit eroic. Asediul a fost ridicat In decembrie 1686, iar In oras ramasesera In viata 150 soldati, din cei In jur de 800 de la Inceput. Insa In 1690 Albazinul a cazut pentru o lunga perioada In mainile chinezilor, iar ultima trupa de cazaci a parasit cetatea, condusa de Vasil Smirenikov. Icoana Albazin a fost mutata din timp la Sretensk, pe raul Shilka (afluent al Amurului).

Dupa distrugerea Albazinului, localnicii au contribuit la raspandirea Ortodoxiei In Orientul Indepartat. Prizonierii luati de chinezi au propovaduit crestinismul, Incat Imparatul chinez a ordonat ca un templu budist din Beijing sa fie transformat In biserica ortodoxa, In cinstea Sofiei – Intelepciunea lui Dumnezeu. Biserica a primit In 1695 un antimis, carti de slujba, sfantul si marele mir, de la mitropolitul Ignatie de Tobolsk. Intr-o scrisoare a mitropolitului catre un preot ortodox captiv (Maxim), se mentioneaza: „Sa nu te tulburi, nici pentru tine, nici pentru cei Impreuna cu tine, caci cine este In masura sa se opuna voii lui Dumnezeu? Captivitatea voastra nu este lipsita de scop pentru poporul chinez, ca sa le dezvaluiti lumina credintei In Hristos.”

In curand au urmat primele botezuri ale chinezilor. ?i urmatorul mitropolit de Tobolsk, Filoteu, a Incurajat preotimea din robia chineza, sa continue misionarismul Intre pagani.
Odata cu trecerea timpului, Amurul a fost eliberat de rusi. La 1 august 1850 a fost fondat orasul Nikolaevsk-Amur, pe raul Amur. A urmat Infiintarea altor asezari cazace In zona, sub pastorirea spirituala a Arhiepiscopiei de Kamceatka.

Chiar si pe locul fostei fortarete a Albazinului s-a ridicat o asezare cu acelasi nume.
Icoana Albazin a fost considerata In tot acest timp protectoarea Amurului. Trei noi orase ruse s-au ridicat, dintre care unul a primit chiar numele de Blagovescensk, de la Buna Vestire (Blagovestenia). Tratatele de la Aigunsk (1858) si Peking (1860) au contribuit In mod cert la stabilitatea din zona.

In 1868 Icoana a fost mutata de la Sretensk la Blagovescensk, de catre episcopul Veniamin de Kamceatka, iar In 1885 s-a stabilit In mod oficial sarbatoarea anuala a Icoanei la 9 martie, prin episcopul Gurie de Kamceatka. Tot atunci s-a alcatuit si un Acatist al Icoanei Albazin.
O alta amenintare pentru Amur a aparut In 1900. Trupele de chinezi s-au stabilit pe malurile Amurului, langa Blagovescensk. Orasenii s-au rugat In biserica Buneivestiri din oras, unde se afla si Icoana. Se citea continuu Acatistul ei. Deodata, potrivit marturiilor chinezilor, s-a aratat deasupra Amurului o Femeie stralucitoare, care i-a Inspaimantat. Indata au ridicat asediul si au plecat.
De peste 300 ani Icoana Albazin strajuieste frontiera Amur a Rusiei. Este cinstita In primul rand ca ocrotitoare a soldatilor, dar si a mamelor. Mai ales femeile Insarcinate si cele aflate In preajma nasterii cer ajutor la Icoana Albazin.

Icoana Il prezinta pe Iisus copil, In picioare, la pieptul Maicii Sale.
In 1885 si 1895 Icoana a stopat epidemiile de difterie, scarlatina si ciuma.
In timpul pastoririi episcopului Gurie, s-a dezvoltat practica procesiunilor cu Icoana si cu Crucea prin Blagovescensk. Se merge cu Icoana de-a lungul strazilor orasului si se intra In toate casele unde este nevoie de sprijin si tamaduire, In special acolo unde se afla grav bolnavi, la anumite zile. De multe ori se petrec vindecari minunate. Aceste minuni sunt cunoscute In toata regiunea Amurului, din eparhia Kamceatkai.
Mai multe copii ale Icoanei au fost facute In zona Amurului si In toata Rusia.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.