Icoana Cea care imparateste a Maicii Domnului, 2 martie

Icoana „Cea care imparateste” a Maicii Domnului, 2 martie

O Icoana mare, neagra, care s-a restaurat In timpul comunismului

„O icoana mare, neagra, vei gasi Intr-o biserica din Kolomskoye”, i-a zis Maica Domnului In vis batranei Evdochia, de trei ori la rand, In luna februarie a anului 1917. Abia atunci femeia a Impartasit viziunea sa preotului de parohie, Nicolae, cu care a mers In satul respectiv, de langa Moscova.


Ea a identificat biserica visata, si In subsolul ei, prafuita si Intr-adevar neagra, era o Icoana de mari dimensiuni, a Maicii Domnului cu Pruncul, sezand pe tron.
Preotul a multumit lui Dumnezeu, cantand pe loc un Acatist. Vestea a circulat cu repeziciune: o Icoana a Maicii Domnului „Care Imparateste” a fost descoperita exact In ziua de 2 martie, a abdicarii tarului rus Nicolae. Poporul a vazut In acest lucru un semn, de Incredintare a sa milei Maicii Domnului. Au avut loc mai multe vindecari de boli fizice si psihice, si deja s-au facut mai multe copii ale Icoanei.

Cu uimire, s-a constatat ca Icoana Incepe sa se restaureze singura, mai ales In privinta culorilor, devenind tot mai luminoasa, iar purpuriul vesmantului Maicii Domnului devenind din ce In ce mai accentuat, ca sangele.
Cercetarile au demonstrat ca Icoana provenea de la manastirea Inaltarii Domnului din Moscova, de unde a fost luata, In 1812, Inainte de invazia lui Napoleon, si dusa la biserica Inaltarii Domnului din Kolomskoye, la loc sigur. Se pare ca Icoana a fost uitata acolo, pana la viziunile Evdochiei.

Patriarhul Tihon (…1925) a compus o slujba si un Acatist In cinstea Icoanei Maicii Domnului „Care Imparateste”, iar copiile ei au circulat pe teritoriul rus, pana cand au fost confiscate de sovietici. Regimul comunist a interzis citirea Acatistului Icoanei.

Icoana apartine tipului „Panachranta”, al Maicii Domnului care sade pe tron, cu Fiul sau.
Maica Domnului este reprezentata ca o Regina a cerului si a pamantului. In haina purpurie – ca o mantie imperiala – si cu o tunica verde, ea sta pe tron. In mana dreapta tine un sceptru, iar In stanga globul pamantesc. Pe genunchi sade Fiul sau, care binecuvinteaza cu o mana, iar cu cealalta arata spre pamant. Icoana a ajuns la muzeul istoric de stat dupa revolutia bolsevica din 1917. La sfarsitul anilor 80, prin eforturile mitropolitului Pitirim de Volokolamsk si Yuriev, si ale Arhimandritului Inochentie, ca si ale directiunii muzeului, Icoana a fost transferata In secret la birourile Patriarhiei Moscovei, fiind adapostita In casa-biserica dedicata sfantului Iosif de Volotk, chiar In altar.

La 27 iulie 1990, cu binecuvantarea patriarhului Alexei al Moscovei, Icoana a fost dusa In procesiune solemna la Kolomskoye, In biserica Icoanei Kazan, unde se citeste duminical Acatistul Icoanei.
Este sarbatorita, potrivit sinaxarelor ruse, la 2 martie.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.