Icoana Maicii Domnului Kozelsciansk, 21 februarie

Icoana Maicii Domnului „Kozelsciansk”, 21 februarie

Pentru medic, o farsa; pentru credinciosi, minune si speranta

Aceasta Icoana a fost consfintita ca facatoare de minuni In sec. XIX, de catre sinodul rus, desi este mai veche si multe legende circula In legatura cu ea. Se considera a fi de origine italiana, adusa In Rusia de o domnisoara de onoare italiana, din suita Imparatesei Elisabeta (1741 – 1761).


Apoi, proprietara Icoanei s-a maritat cu un militar din Ucraina, pe nume Siromakh, luand Icoana cu sine.
In sec. XIX, Icoana a ajuns In posesia contelui Vladimir Kapnist, In satul Kozelschina (gubernia Poltava). In timpul Saptamanii Branzei din 1880, fiica lui Vladimir, Maria, si-a fracturat un os de la picior. Doctorul satului nu a apreciat gravitatea accidentului. Nici alt doctor, din Harkov, pe nume Grube, nu a privit problema ca pe un fapt grav, aplicand doar un pansament pe picior, cu recomandari de bai calde si suplimente de fier. Fetei i s-a facut un pantof special, cu sustinere din metal, dar piciorul nu s-a Inzdravenit dupa trecerea Postului Mare.

Dupa Pasti, situatia Mariei s-a Inrautatit. I s-au dislocat soldul si ambii umeri, fata acuzand si dureri la coloana vertebrala. Medicul i-a recomandat contelui sa o duca In Caucaz, la o cura de ape minerale si In aer de munte. Din contra, aceste sfaturi medicale au provocat mai mult rau. Fata a Inceput sa paralizeze. Medicii din Moscova au declarat ca nu o pot ajuta pe Maria cu nimic.

Intorcandu-se acasa, Maria astepta sosirea la Moscova a unui profesor doctor din Franta. Cu toate acestea, Inainte de a se prezenta la vizita fixata pentru 21 februarie 1881, mama Mariei s-a gandit sa se roage Impreuna cu fiica la Icoana din familie, a Maicii Domnului. Era o Icoana umbrita de vreme, In care Preasfanta Fecioara, In haine cernite, parea Ingandurata. Pana atunci, familia nu acordase o atentie deosebita Icoanei, considerata un obiect de valoare printre altele aflate in colectia contelui.

Incredintandu-se lui Dumnezeu, fata a luat Icoana de pe perete, a curatat-o cu o panza si a strans-o la piept, cu ajutorul mamei (nu Isi mai putea misca bine mainile), revasandu-si durerea Intr-o rugaciune. Deodata a simtit ca trupul ei prinde putere si a strigat: „Mama, pot sa-mi simt picioarele! Pot sa-mi simt mainile!” Singura si-a scos bandajele si tijele de metal, plimbandu-se prin camera, cu Icoana In maini. La Inceput, mama fetei a crezut despre ea ca a Innebunit, abia apoi putandu-se bucura Impreuna.

Preotul paroh a fost Instiintat imediat, venind pentru a rosti o rugaciune de recunostinta Inaintea Icoanei facatoare de minuni. Bucuria vindecarii a circulat In satele din jur. Iar a doua zi, mama si Maria au mers la Moscova, cu Icoana. Contele le astepta acolo, cu medicul Charcot. Specialistul a refuzat sa-si exprime o parere stiintifica si nu a crezut In minune, „daca nu a avut ca martori profesorii moscoviti”. Nedumerit, el a crezut ca e doar o farsa.

S-a raspandit vestea minunii, iar locul de gazduire al contesei s-a umplut de lume, venita sa vada Icoana. Ea a fost dusa la o biserica din Moscova, pentru o vreme. Apoi, contele, cu familia si cu Icoana s-au reIntors In Kozelschina. La scurt timp dupa aceea, o fata oarba a venit la casa contelui, rugandu-l sa-i permita o rugaciune la Icoana. Avusese un vis, prin care fusese chemata acolo. In acea zi, fata s-a vindecat, iar contele a Inteles ca Icoana nu poate ramane un bun personal. A urmat construirea unei bisericute, apoi a unei biserici mai mari, In gradina contelui. In 1885 s-a ridicat o manastire de maici, cu spital, scoala si un asezamant pentru persoane cu handicap, In Kozelschina. Toate acestea s-au facut cu binecuvantarea sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse.

Conform povestirilor din batrani, Icoana le ajuta mai ales pe fetele tinere, Inainte de casatorie, sa-si Intemeieze o familie fericita. S-a pastrat obiceiul ca Icoana sa fie stearsa usor pe Intreaga suprafata de credinciosii Inchinatori, cu o bucata de panza, In amintirea gestului Mariei.

In partea de jos a Icoanei se afla reprezentate un potir si o lingurita. Se spune ca ar fi un simbol pentru Maica Domnului, „potirul vinului bucuriei”, dupa un vers de acatist. In cinstea Icoanei Kozelsciansk a fost alcatuit, de asemenea, un Acatist.

Icoana este de tipul Hodeghetria (Calauzitoarea), In care Fiul tine In mana o cruce. Maica Domnului cea Ingandurata asculta pasurile celor ce-i vorbesc prin rugaciune. Icoana este pomenita In sinaxarele ruse, la 21 februarie.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.