Icoana Tikhvin de la Muntele Athos, 17 februarie

Icoana Tikhvin de la Muntele Athos, 17 februarie

Era Intr-o zi de 17 februarie, In 1877, dupa vremea pranzului. Incepuse Postul Paresimilor, fiind o zi de joi, In a doua saptamana de postire.

In schitul Profetului Ilie din Muntele Athos se aflau sapte calugari. Nu se desprindeau de biserica, dupa rugaciune.


Deodata, au zarit mai multe lacrimi mici curgand de la ochiul drept al Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul – „Tikhvin”, detinuta de schit. S-au apropiat si atunci, din ochiul stang a curs o singura lacrima, mare.
Nedumeriti si avand o stare de bucurie launtrica, asa ca In fata unei mari minuni, calugarii au sters Icoana de lacrimi, usor. Au iesit din incinta bisericii, au Incuiat usile si s-au Intors dupa trei ore, la Vecernie.

Au observat cu atentie Icoana. Pe fata Maicii Domnului erau iarasi urme de lacrimi: mici, de la ochiul drept, si o singura lacrima de la stangul. Dupa aceea minunea nu a mai avut loc.

Evenimentul i-a marcat pe calugari, constienti ca s-a facut vizibila pentru ei mila Maicii Domnului. De aceea s-a stabilit o comemorare anuala a minunii, la 17 februarie. Cu toate acestea, taina lacrimilor mici si a lacrimii mari nu a fost descoperita niciodata.

Icoana Tikhvin de la Muntele Athos este o alta Icoana decat originalul Icoanei Tikhvin (provenind din Ierusalim), comemorat la 26 iunie.
Tipul iconografic este Hodighitria (Calauzitoarea), Maica Domnului fiind usor Inclinata catre Fiul ei, tinut pe bratul stang.

Pana astazi, minunea lacrimilor Icoanei este cinstita la schitul Sfantului Ilie, In ziua de 17 februarie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.