publicat în: Arhivă

SLUJIRI LA SARBATOAREA ICOANEI MAICII DOMNULUI “POTOLESTE INTRISTAREA MEA”, 7 februarie 2010

In data de 7 februarie 2010, Episcopul Petru, de Hancu, Republica Moldova, a savIrsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia Sarbatorii Inchinate Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului "Potoleste Intristarea mea". Reaminitim ca unul din altarele Catedralei Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din incinta Manastirii Hancu are hramul acestei Icoane Facatoare de Minuni.Slujba a avut loc In Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din cadrul Complexului monahal al Manastirii Hancu In prezenta unui sobor de preoti ai Sfantului Lacas. Dupa ce credinciosii s-au Impartasit a fost oficiat un Te-Deum, Prea Sfintitul Petru tinand apoi un cuvant de Invatatura despre semnificatia sarbatorii de azi pentru crestinii ortodocsi.

Istoria Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului „Potoleste Intristarea mea"
Icoana „Potoleste Intristarea mea" a fost adusa la Moscova de catre cazaci In vremea domniei tarului Mihail Fiodorovici (1613-1645), si se afla In biserica Sfantului Nicolae din cartierul Sadovniki. In aceasta Biserica se pastrau Inscrisurile despre multe din minunile petrecute de la sfanta icoana, Insa incendiul din 1771 a nimicit Intreaga arhiva. S-a pastrat doar amintirea unei minunate aratari prin mijlocirea acestei icoane facatoare de minuni, Intamplata In a doua jumatate a secolului XVII.

O doamna de vita nobila, care locuia departe de Moscova, a zacut multa vreme, fiind chinuita de o boala istovitoare. Medicii nu mai sperau sa se Insanatosesca si bolnava Isi astepta sfarsitul, In aceasta situatie grea s-a aratat milostivirea Domnului. In somn i s-a aratat acestei doamne chipul Nascatoarei de Dumnezeu, spunandu-i: „Porunceste sa te duca la Moscova. Acolo, In biserica Sfantului Nicolae, se afla icoana Maicii Domnului cu inscriptia: „Potoleste Intristarea mea". Roaga-te In fata ei si vei primi vindecare". Cu adanca credinta femeia a pornit la drumul atat de anevoios pentru ea, cautand Biserica Sfantului Nicolae, pe care, dupa multe cautari, a si gasit-o.

Cercetand toata biserica, totusi nu descoperise icoana ce-i aparuse In vis. ?i atunci, povestindu-i preotului paroh vedenia sa, a cerut de la sfintia sa povatuire. Preotul a poruncit slujitorului sa aduca din clopotnita toate icoanele Maicii Domnului. Aceasta Intamplandu-se, s-a descoperit printre icoanele vechi si prafuite o icoana a Maicii Domnului cu inscriptia: „Potoleste Intristarea mea". Vazand-o, bolnava a exclamat: „Ea este! Ea este!"

Doamna aceea, care pana atunci nu putea sa-si miste nici mana, spre mirarea tuturor, si-a facut semnul Crucii, s-a sculat In picioare si fara ajutorul slugilor ei s-a apropiat de icoana. Acasa la ea s-a Intors de-acum pe deplin sanatoasa. Aceasta tamaduire a avut loc la data de 25 ianuarie, prin urmare Biserica Rusa a stabilit ca In aceasta zi sa se praznuiasca icoana facatoare de minuni. Numeroase copii ale icoanei „Potoleste Intristarea mea" se afla si In alte biserici din Rusia.
Manastirea Hancu