SLUJIRI LA SARBATOAREA ICOANEI MAICII DOMNULUI “POTOLESTE INTRISTAREA MEA”, 7 februarie 2010

In data de 7 februarie 2010, Episcopul Petru, de Hancu, Republica Moldova, a savIrsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia Sarbatorii Inchinate Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului "Potoleste Intristarea mea". Reaminitim ca unul din altarele Catedralei Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din incinta Manastirii Hancu are hramul acestei Icoane Facatoare de Minuni.



Slujba a avut loc In Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din cadrul Complexului monahal al Manastirii Hancu In prezenta unui sobor de preoti ai Sfantului Lacas. Dupa ce credinciosii s-au Impartasit a fost oficiat un Te-Deum, Prea Sfintitul Petru tinand apoi un cuvant de Invatatura despre semnificatia sarbatorii de azi pentru crestinii ortodocsi.

Istoria Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului „Potoleste Intristarea mea"
Icoana „Potoleste Intristarea mea" a fost adusa la Moscova de catre cazaci In vremea domniei tarului Mihail Fiodorovici (1613-1645), si se afla In biserica Sfantului Nicolae din cartierul Sadovniki. In aceasta Biserica se pastrau Inscrisurile despre multe din minunile petrecute de la sfanta icoana, Insa incendiul din 1771 a nimicit Intreaga arhiva. S-a pastrat doar amintirea unei minunate aratari prin mijlocirea acestei icoane facatoare de minuni, Intamplata In a doua jumatate a secolului XVII.

O doamna de vita nobila, care locuia departe de Moscova, a zacut multa vreme, fiind chinuita de o boala istovitoare. Medicii nu mai sperau sa se Insanatosesca si bolnava Isi astepta sfarsitul, In aceasta situatie grea s-a aratat milostivirea Domnului. In somn i s-a aratat acestei doamne chipul Nascatoarei de Dumnezeu, spunandu-i: „Porunceste sa te duca la Moscova. Acolo, In biserica Sfantului Nicolae, se afla icoana Maicii Domnului cu inscriptia: „Potoleste Intristarea mea". Roaga-te In fata ei si vei primi vindecare". Cu adanca credinta femeia a pornit la drumul atat de anevoios pentru ea, cautand Biserica Sfantului Nicolae, pe care, dupa multe cautari, a si gasit-o.

Cercetand toata biserica, totusi nu descoperise icoana ce-i aparuse In vis. ?i atunci, povestindu-i preotului paroh vedenia sa, a cerut de la sfintia sa povatuire. Preotul a poruncit slujitorului sa aduca din clopotnita toate icoanele Maicii Domnului. Aceasta Intamplandu-se, s-a descoperit printre icoanele vechi si prafuite o icoana a Maicii Domnului cu inscriptia: „Potoleste Intristarea mea". Vazand-o, bolnava a exclamat: „Ea este! Ea este!"

Doamna aceea, care pana atunci nu putea sa-si miste nici mana, spre mirarea tuturor, si-a facut semnul Crucii, s-a sculat In picioare si fara ajutorul slugilor ei s-a apropiat de icoana. Acasa la ea s-a Intors de-acum pe deplin sanatoasa. Aceasta tamaduire a avut loc la data de 25 ianuarie, prin urmare Biserica Rusa a stabilit ca In aceasta zi sa se praznuiasca icoana facatoare de minuni. Numeroase copii ale icoanei „Potoleste Intristarea mea" se afla si In alte biserici din Rusia.
Manastirea Hancu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.