Icoana Maicii Domnului Viziunea de foc, 10 februarie

Icoana Maicii Domnului „Viziunea de foc”, 10 februarie

O icoana iubita si… netalmacita

Desi raspândita în bisericile ortodoxe în sute si mii de exemplare, în special în Rusia, aceasta Icoana a ramas tainuita, in ce priveste originea si semnificatia sa.


Icoana Maicii Domnului „Viziunea de foc”

Maica Domnului, fara Pruncul Iisus în brate, are capul întors în partea dreapta. Chipul ei este ca focul, iar vesmintele sunt rosii. Preacinstita Nascatoare de Dumnezeu vede ceva.
Interpretarile diferite ale teologilor nu s-au pus complet de acord. De fapt, pot exista mai multe opinii, câta vreme nu s-a descoperit un istoric concret al Icoanei „Viziunea de foc”.

Ce a putut vedea Maica Domnului, încât pe fata dânsei sa se reflecte roseata focului? Pornind de la aceasta întrebare, unii au explicat ca Icoana ar fi fost pictata în Rusia, în timpul unui razboi sângeros.

Icoana Maicii Domnului „Viziunea de foc”

Privirea plina de mila a Preacuratei Fecioare i-ar îmbratisa pe soldatii care îsi dau viata pentru patrie.

O alta parere teologica este ca Maica Domnului, în aceasta Icoana, este un simbol mai evident al Bisericii Mielului, pentru care Mântuitorul si-a varsat sângele.

Icoana Maicii Domnului „Viziunea de foc”

Ce a vazut Maica Domnului? Nu stim. Dar privirea ei, plina de mila, ar dori sa ajunga la sufletul oricarui om, macinat de orice fel de lupte.
Cu atât mai mult este minunat faptul ca Icoana este iubita de credinciosi, desi nu stiu întreaga ei semnificatie.

©Studiu si analiza:Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.