Icoana Profetiei lui Simeon sau Imblnzirea inimilor impietrite

Icoana Profetia lui Simeon Icoana „Profetiei lui Simeon” sau “Imblanzirea inimilor impietrite”

Numita si „Imblanzirea inimilor Impietrite”, Icoana „Profetiei lui Simeon” o prezinta pe Maica Domnului fara Pruncul sau, cu sapte sabii (sageti) care Ii strapung pieptul: trei In stanga, trei In dreapta si una In jos. Exista o Icoana asemanatoare, In care distributia sabiilor este diferita: trei In stanga si patru In dreapta: la Icoana „Celor sapte sabii (sulite)” – 13 august.


Numele Icoanei provine de la profetia Dreptului Simeon, consemnata de Evanghelistul Luca: „Si prin sufletul tau va trece sabie” (2, 35).

Icoana „Profetiei lui Simeon” sau “Imblanzirea inimilor impietrite”

Mai exact, profetia anunta:
„Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va starni Impotriviri, si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi.” (Luca 2, 34-35)

Interpretarea uzuala a Icoanei si a profetiei face referire la durerea Maicii Domnului atunci cand Fiul Sau a fost rastignit pe Cruce. Numarul de sapte sulite sau sageti, din Icoana, ar Insemna deplinatatea suferintei.

Icoana „Profetiei lui Simeon” sau “Imblanzirea inimilor impietrite”

In sens mai general, orice crestin are de ales Intre asumarea Crucii sale, pana la capat, si refuzarea lui Hristos. Iar aceasta Cruce Incepe cu iubirea vrajmasilor, motiv pentru care Icoana se numeste „Imblanzirea inimilor Impietrite”.

Concret, multi dintre cei care s-au rugat Inaintea acestei Icoane – care are reprezentari celebre In toata lumea – au simtit ca rugaciunea pentru „vrajmasi” prinde putere, prin mijlocirea Maicii Domnului, care s-a rugat si ea, In taina inimii, pentru rastignitorii Fiului iubit.

Icoana „Profetiei lui Simeon” sau “Imblanzirea inimilor impietrite”

Nu se cunoaste locul aparitiei prototipului Icoanei Profetiei lui Simeon. In unele variante, pe genunchii Maicii este Infatisat si Fiul lui Dumnezeu, ca Prunc. De asemenea, unele Icoane de acest tip sunt izvoratoare de mir.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.