Icoana Maicii Domnului de la Vatoped si Sfantul Neofit de Vatoped, 21 ianuarie

Icoana Maicii Domnului de la Vatoped si Sfantul Neofit de Vatoped, 21 ianuarie

Aceasta Icoana se afla In biserica Bunei Vestiri a Manastirii Vatoped, pe Muntele Athos. Numele de „Vatoped” a fost dat mai Intai Icoanei, potrivit unei minuni Intamplate demult, In 395. Icoana a fost descoperita In preajma manastirii.


Icoana Maicii Domnului de la Vatoped si Sfantul Neofit de Vatoped, 21 ianuarie

Un fiu de Imparat, Arcadie, a cazut In mare de pe corabia sa. Prin mijlocirea Maicii Domnului, a ajuns deodata pe tarm, nevatamat, trezindu-se Intr-un tufis de langa manastire, In acelasi loc unde fusese descoperita Icoana. Tovarasii sai de pe corabie l-au cautat, Ingrijorati, si l-au gasit sanatos. Tanarul a marturisit ca Maica Domnului l-a salvat de moarte: l-a scos din apa si l-a dus la loc sigur.

De aceea, Icoana si manastirea s-au numit „Vatoped” („batos paidos” – „tufisul copilului”).
In memoria salvarii neasteptate, Imparatul Teodosie cel Mare, tatal lui Arcadie, a facut danii manastirii si a extins-o. Pe locul acelui tufis s-a ridicat altarul unei noi catedrale.

Icoana Maicii Domnului de la Vatoped si Sfantul Neofit de Vatoped, 21 ianuarie

Infatisarea actuala a Icoanei are o istorie aparte. Maica Domnului are fata Intoarsa spre umarul drept, iar Pruncul are mana Intinsa spre fata dansei. Explicatia vine din ziua de 21 ianuarie 807. Cativa pirati planuisera sa intre dis-de-dimineata In manastire, cand egumenul Ii va deschide larg portile, pentru pelerini. Ei se ascunsesera In tufisuri, langa porti, si asteptau. Maica Domnului a dorit sa le zadarniceasca planurile. Ar fi urmat ca manastirea sa fie jefuita, iar calugarii sa fie ucisi.

Icoana Maicii Domnului de la Vatoped si Sfantul Neofit de Vatoped, 21 ianuarie

Pe cand egumenul rostea rugaciunea obisnuita, dimineata, Inaintea Icoanei, Maica Domnului si Pruncul au Inceput sa vorbeasca si sa se miste. Fecioara Maria l-a avertizat pe egumen de planul piratilor, poruncindu-i sa nu deschida portile In ziua aceea, ci sa se urce pe zidurile manastirii In dreptul tufisului, ca sa le zica piratilor sa plece.

Pruncul, dimpotriva, a Incercat sa o opreasca pe Maica, sa nu le zica nimic calugarilor: „Lasa-i sa fie pedepsiti, pentru pacatele lor”. De aceea, El a Intins mana, sa acopere gura Maicii Sale. Preasfanta Fecioara a Intors fata spre dreapta, ferind usor mana Fiului, si a continuat sa vorbeasca egumenului, Intarind porunca sa. Ea si-a pastrat pana astazi, In Icoana, un zambet bland, plin de mila.
In acea zi, portile manastirii au fost Inchise, iar piratii au fost uluiti sa-l vada pe egumen, deasupra lor, pe ziduri, facandu-le semn sa plece.

Icoana Maicii Domnului de la Vatoped si Sfantul Neofit de Vatoped, 21 ianuarie

Cunoscand astfel puterea mijlocirii Maicii Domnului, calugarii au aprins de atunci permanent o lampa si lumanari mari Inaintea Icoanei „Vatoped”. Pe Muntele Athos, ea este cunoscuta si cu numele de „Icoana care potoleste, care opreste” (Paramythia sau Otrada).
Zilnic, au loc rugaciuni si cantari Inaintea Icoanei, iar In fiecare vineri se celebreaza Sfanta Liturghie, cu rugaciuni la Icoana facatoare de minuni.
Mai multe copii ale Icoanei facatoare de minuni s-au raspandit In lumea ortodoxa, fiind cunoscute cele de la Voronej si de la St. Petersburg.

Un Sfant sarbatorit In aceeasi zi cu Icoana: 21 ianuarie

Neofit era gropar si paznic la manastirea Vatoped din Muntele Athos. Imbolnavindu-se grav, el s-a rugat cu intensitate Maicii Domnului, cerand vindecare, si a auzit deodata o voce din Icoana sa, care i-a spus: „Si s-a daruit un an de viata, pentru a te pregati sa mori”. Vindecat In mod minunat, Neofit s-a nevoit mai mult, gatindu-se de trecerea la vesnicie, dupa cum fusese anuntat. Trecand anul, Intr-o Duminica, In timp ce urma sa primeasca Sfintele Taine, el a auzit din nou vocea din Icoana, care i-a spus ca timpul plecarii sale a venit. Dupa ce s-a Impartasit cu Trupul si Sangele Domnului, Neofit si-a dat sufletul cu pace, plecand la Domnul.

Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.