Icoana Maicii Domnului din Tinos, Cea Plina de Har, 30 ianuarie

Icoana Maicii Domnului din Tinos Icoana Maicii Domnului din Tinos, „Cea plina de har”

Cronica Manastirii Maicii Domnului „Cea plina de har” din insula Tinos (Grecia, arhipelagul Cicladelor) aminteste modul in care a fost descoperita aceasta minunata Icoana. Un batran evlavios, grec, pe nume Mihail, a avut o vedenie cu Maica Domnului In Ajunul Bunei Vestiri, in anul 1821. Imparateasa cerului Ii dezvaluia locul Icoanei sale, „In ogorul lui Antonis Doxaras”, de pe insula Tinos, acolo unde Maica Domnului Isi dorea ridicarea unei biserici.


Batranul s-a speriat la Inceput, crezand ca e o viziune Inselatoare. „Cine sunt eu, ca sa fiu vrednic?…”, gandea el.

Insa, Maica Domnului l-a Indemnat sa nu se teama si sa caute Icoana sa. Povestind toate acestea preotului de parohie, batranul a fost ridiculizat, viziunea lui fiind considerata una demonica. Totusi, Mihail nu avea liniste, simtind ca are ceva de Implinit, neaparat. Impreuna cu doi prieteni, el a mers noaptea la ogorul indicat de Maica Domnului si acolo ei au sapat pana spre ziua. Totusi, nu au gasit nimic. Atunci, au abandonat cautarea si viziunea a fost data uitarii.

Icoana Maicii Domnului din Tinos, „Cea plina de har”
Dupa un an, monahia Pelaghia, care se nevoia In apropierea locului Icoanei, a fost si ea chemata de Maica Domnului sa o caute si sa Indemne la ridicarea bisericii In acel loc.
Nici Pelaghia nu a dat crezare vedeniei, decat atunci cand ea s-a repetat de trei ori. Abia atunci s-a dus la episcopul Gavriil, relatandu-i toate.

Impresionat, acesta a Indemnat localnicii sa sape, pentru descoperirea Icoanei. Insa, din nou… nimic. Au descoperite doar cateva vechi ruine. Abia la 30 ianuarie 1823, Icoana a fost gasita: era Icoana Bunei Vestiri, rupta In doua bucati. Era intr-adevar o Icoana veche de secole, care supravietuise unui incendiu provocat de arabi in Biserica in care ea se afla, In sec. XII. Biserica arsese, dar nu si Icoana.

Pe locul in care fusese gasita s-a ridicat o biserica, iar minunile au inceput sa apara chiar din timpul constructiei, prin salvarea unor marinari de naufragiu, a unui negustor bogat, a unui aga (turc) s.a.

Icoana a devenit renumita pentru foarte multe minuni, dintre care sunt consemnate circa 70: vindecari de boli, ocrotirea navigatorilor, aparitia neasteptata de fonduri pentru constructie.
Anual aici se organizeaza un pelerinaj, ea fiind pomenita la 30 ianuarie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.