Icoana Maicii Domnului Sumorin Totemsk – ajutatoare in construirea manastirii, Calugarul Teodosie Sumorin din Totma (28 ianuarie)

calugarul Teodosie Icoana Maicii Domnului „Sumorin – Totemsk”

Icoana Sumorin – Totemsk se afla la manastirea Spaso-Sumorinsk, din orasul Totma. Manastirea a primit aprobarea de constructie din partea tarului Ivan cel Groaznic si a arhiepiscopului Nicandru de Rostov, In anul 1554 si, in plus, o gramata prin care era scutita de orice taxe. Sarcina construirii ei a revenit calugarului Teodosie, care a primit in dar o Icoana a Maicii Domnului, pentru spor in constructia lacasului.


Icoana Maicii Domnului „Sumorin – Totemsk”

Icoana s-a aratat facatoare de minuni si a primit numele de „Sumorin”, dupa familia calugarului Teodosie, si de „Totemsk”, dupa orasul Totma. Dupa moartea calugarului-egumen, Icoana Sumorin-Totemsk a fost asezata In fata criptei acestuia din Biserica Inaltarii, aflata in coplexul manastirii ridicate de el.

Calugarul Teodosie Sumorin din Totma, sarbatorit si el ca sfant la 28 ianuarie, In aceeasi zi cu Icoana Sumorin, se nascuse In Vologda, in preajma anului 1530. Crescut In credinta crestina, s-a casatorit, la insistenta parintilor. Dupa moartea parintilor si a sotiei, s-a calugarit la manastirea Prilutk de langa Vologda.

A avut diferite ascultari: cara apa, pregatea lemne de foc, cocea paine. Dupa ce a ajuns egumen al noii manastiri din Totma (la solicitarea localnicilor), a continuat o viata ascetica fara pata. Se stie ca purta lanturi de fier si gluga de schimonah. A adunat multe carti duhovnicesti pentru un fond de carte al manastirii.

Icoana Maicii Domnului „Sumorin – Totemsk”

Sfantul Teodosie de Totma a trecut la Domnul In 1568, fiind Inmormantat In manastirea proaspat fondata. La 2 septembrie 1796 au fost descoperite moastele sale, Intregi, dar si pana atunci avusesera loc multe minuni la mormantul sau. A fost canonizat de Biserica Ortodoxa Rusa, la 28 ianuarie 1798, In ziua In care trecuse la cele vesnice.

Multi bolnavi se roaga pana astazi la mormantul calugarului si el le apare unora, tinand In mana Icoana Maicii Domnului Sumorin, vindecandu-i.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.