publicat în: Arhivă

Icoana Elets a Maicii Domnului, 11 ianuarie

Icoana Elets a Maicii Domnului, 11 ianuarie

O Icoana cinstita de printi

Icoana a aparut In anul 1060, langa Cernigov, Intr-un molid din localitatea Elets. La locul aparitiei a fost construita biserica Adormirii Maicii Domnului, In acelasi an, de printul Sviatoslav Iaroslav. Mai tarziu, acelasi print avea sa se retraga aici, la sfatul Cuviosului Antonie al Pesterilor (10 iulie) si sa fondeze manastirea Elets a Adormirii Maicii Domnului.


In sec. XVII, cand manastirea printului a fost distrusa, icoana s-a pierdut.

In 1676, Icoana Elets a fost redata manastirii, de catre fratii Kozel din Vladimir, care o cumparasera de la Constantin Mazapatoi.

Icoana a fost preluata de descendentii familiei printilor Bariatinsky de Cernigov si dusa la Moscova, iar In 1687 a fost daruita de catre Daniel Bariatinsky catedralei Adormirii – Kharkov. De aceea Icoana este numita si „Cernigov-Elets”.

In timpul stapanirii sovietice Icoana a disparut iarasi, Incat In prezent la manastire se afla doar o copie a acesteia. Mai multe copii ale Icoanei sunt, de altfel si ele, facatoare de minuni.

In limba rusa este publicata o carte despre minunile Maicii Domnului prin Icoana Elets: vindecari de tumori, cangrene, rani, difterie, boli de ochi, stomac, plamani. Cartea poarta titlul „Slava Maicii Domnului Ieletskii”.
Potrivit sinaxarelor ruse, Icoana Elets are data de pomenire la 11 ianuarie.

Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe