Icoana Ieleţ a Maicii Domnului, 11 ianuarie

Icoana Ieleţ a Maicii Domnului, 11 ianuarie

Icoana Ieleţ a Maicii Domnului, 11 ianuarie

Icoana Ieleţ a apărut în anul 1060, lângă Cernigov, într-un molid din localitatea Ieleţ (Orlov Gubernia). Pe locul apariţiei a fost construită Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, în acelaşi an, de Prinţul Sviatoslav Iaroslav. Mai târziu, acelaşi prinţ avea să se retragă aici, la sfatul Cuviosului Antonie al Peşterilor (10 iulie) şi să întemeize Mânastirea Ieleţ a Adormirii Maicii Domnului.

În sec. XVII, cand mânăstirea prinţului a fost distrusă, icoana s-a pierdut.

  În 1676, Icoana Ieleţ a fost redată mânăstirii, de catre fraţii Kozel din Vladimir, care o cumpăraseră de la Constantin Mazapatoi.

  Icoana a fost preluată de descendenţii familiei prinţilor Bariatinsky de Cernigov şi dusă la Moscova, iar în 1687 a fost dăruită de către Daniel Bariatinsky, Catedralei Adormirii din Harkov. De aceea, Icoana este numită şi „Cernigov-Ieleţ”.

   În timpul stăpânirii sovietice, Icoana dispărea iarăşi, încât în prezent la mânăstire se află doar o copie a acesteia. Mai multe copii ale Icoanei sunt, de altfel, şi ele făcătoare de minuni.

   În limba rusă este publicată o carte despre minunile Maicii Domnului săvârşite înaintea Icoanei Ieleţ (Elets). Cartea poartă titlul „Slavă Maicii Domnului Ieleţkii”.

  Potrivit sinaxarelor ruseşti, Icoana Ieleţ are data de prăznuire ziua de 11 ianuarie.

   Analele înregistrează anul apariției sale – 1060 – ca fiind același cu cel a Icoanei Ieleţ -Cernigov (5 februarie). Cercetătorii consideră că Icoana Ieleţ ar fi o copie tâzie a Icoanei Ieleţ-Cernigov. Pe lângă reprezentarea cu Brâul Maicii lui Dumnezeu, există un altfel de icoană Ieleţ care înfățișează apariția Împărătesei Cerului înaintea lui Tamerlan, în 1395, în orașul Ieleţ, înainte de mărşăluirea sa spre Moscova. Sfânta Fecioară apărea cu o mulţime de sfinți, într -o viziune amenințătoare înaintea lui Tamerlan, în timp ce se odihnea în cortul său de pe Muntele Argamach. În aceeași zi (26 august), locuitorii Moscovei întâmpinau Icoana făcătoare de minuni Vladimir a Maicii lui Dumnezeu, rugându -se înaintea ei, pentru eliberarea de invazia teribilă. Îngrozit de viziune, Tamerla avea să exclame: „Aşadar, nu vom învinge ținutul Rusiei!”. Apoi, s -a retras cu hoarda lui. Icoana Ieleţ mai este cinstită, pentru aceasta, şi pe 26 august, în amintirea retragerii lui Tamerlan. Icoana Ieleţ-Cernigov (sau Cernigov din Molid) a Maicii Domnului este cinstită pe 5 februarie.

Studiu şi analiză: Lăcaşuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.