Icoana Maicii Domnului Trei Bucurii (26 decembrie)

La Inceputul sec. XVIII, unul din pictorii rusi trimisi de tarul Petru cel Mare In Italia la studii, a adus o copie a icoanei „Sfintei Familii” la Moscova, In care Dreptul Iosif era Infatisat ca fiind batran.

Ulterior, pictorul a murit, iar icoana a ramas preotului bisericii Sfintei Treimi de pe strada Pokrovka, din Moscova. Preotul a asezat Icoana la intrarea In biserica sa.


Dupa 40 de ani, o nobila rusoaica a avut un Intreit necaz: sotul ei a fost defaimat si exilat, In timp ce fiul ei a fost luat prizonier de razboi, iar averea i-a fost confiscata.

Cu durere, femeia s-a rugat Maicii Domnului, si Intr-o zi a auzit o voce care a Indemnat-o sa gaseasca Icoana „Sfintei Familii” si sa se Inchine Inaintea acesteia. Dupa Indelungi cautari, femeia a descoperit Icoana, In biserica amintita.

Rugandu-se Inaintea acesteia, a primit In scurt timp trei vesti de bucurie In aceeasi zi: sotul ei a fost reabilitat, fiul – eliberat din captivitate, iar averea – returnata.

De atunci, icoana a primit denumirea „Trei Bucurii”.
Sarbatorirea Icoanei, conform sinaxarelor ruse, se face la 26 decembrie.

Este o Icoana rara, In care Maica Domnului si Pruncul sunt Insotiti de Dreptul Iosif si de Sfantul Ioan Teologul. In reprezentarile ruse ale Icoanei, mai tarzii, au fost adaugati pe margine si alti Sfinti.

Raritatea consta In faptul ca de regula Dreptul Iosif nu apare In icoane alaturi de Maica Domnului, fiindca nu a fost sotul, ci ocrotitorul Pururea Fecioarei.

Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.