Icoanele Maicii Domnului – Binecuvantatul pantece – Barlov (26 decembrie)

Icoanele Maicii Domnului „Binecuvantatul pantece” – Barlov

Binecuvantat este pantecele care Te-a purtat si sanii care Te-au alaptat

Numele acestor Icoane provine de la textul evanghelic: „Fericit este pantecele care Te-a purtat si fericiti sunt sanii pe care i-ai supt!” (Luca 11, 27). De aceea, uneori ele sunt numite cu citatul Intreg: „Icoana Binecuvantat este pantecele care Te-a purtat si sanii care Te-au alaptat”).


Exista cel putin doua tipuri distincte ale Icoanei numite „Binecuvantatul pantece”. Unul dintre acestea este reprezentat prin Icoana Barlov, care a fost adusa de la Bari (Italia) la Moscova, In ziua de 26 decembrie 1392.

Icoana fusese asezata chiar langa moastele Sfantului Nicolae, din Bari, dupa care a devenit Icoana protectoaree a familiei printilor rusi, fiind pusa la loc de cinste In catedrala Bunavestire din Moscova.

S-au realizat numeroase copii ale Icoanei. Icoana a poposit In catedrala pana In anul 1923, cand a disparut. In prezent, catedrala Bunavestire adaposteste doar o copie a acesteia.

Icoana Barlov poarta acest nume, de fapt, de la „Bargradskaia”, care Inseamna „originara din Bari”.

Icoanele de acest tip o prezinta pe Maica Domnului Imbracata mai ales In rosu, cu Pruncul Hristos In brate, alaptandu-l. Icoana se Incadreaza la tipul „Galaktotrofusa” („Mlekopitatelnita”).

Exista si o alta Icoana, numita „Datatoarea de lapte”, cu care aceasta doar se aseamana, pomenita insa la 12 ianuarie.

In al doilea tip de Icoana, „Binecuvantatul pantece”, Hristos sta pe bratul drept al Maicii si Ingerii O Incoroneaza pe Aceasta, aninandu-i o podoaba si la gat.

Pomenirea Icoanei „Binecuvantatul pantece” este mentionata In sinaxarele ruse, la 26 decembrie.

Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.