Pe Râul Desno din Novgorodul de Nord, în districtul Cernigov, există o vâltoare primejdioasă chiar şi pentru vasele de marfă, În dreptul localităţii Lenkovo. îndeosebi în trecut, multe naufragii aveau loc din cauza vâltorii.
În mod minunat, chiar în dreptul vârtejului apărea, în anul 1301, Icoana Maicii Domnului, venind singură la mal. Credincioşii care au văzut-o au ridicat, acolo, un lăcaş de închinare, cu vedere spre râu.
Cu timpul, a apărut obiceiul ca toţi navigatorii de pe Râul Desno să se oprească în oraşul Lenkovo, pentru a se închina înaintea Icoanei Maicii Domnului din biserica de pe mal, iar în urma rugăciunii să tragă la sorţi pe unul dintre ei care să conducă vasul prin vâltoare. Ceilalţi marinari mergeau pe jos, pe ţărm, în urma vasului. În scurtă vreme, şirul naufragiilor s-a încheiat.
În secolul al XVIII-lea, Icoana Lenkovskaia, primind si numele: „Salvatoarea celor care se îneacă”, a fost mutată la Mânăstirea “Schimbarea la Faţă, unde a rămas până în luna octombrie a anului 1917. După acea dată, nu se ştie ce s-a întâmplat cu Icoana originală.
Această Icoană, prin copiile ei, este foarte cinstită de populaţia din Lenkovo, ocrotindu-i pe toţi cei ce se roagă înaintea ei, dar îndeosebi pe cei aflaţi în călătorie pe apă.
Cinstirea ei s-a extins în toată zona Cernigov–Seversino, dar şi mai departe, preponderent în oraşele-port ale Rusiei.
În ziua de 22 mai 2003, la sfinţirea unei anexe a Mânăstirii “Schimbarea la Faţă” din Novgorodul de Nord, Serghei Viaceslav Babuşkin i-a dăruit egumenului o copie veche a Icoanei Maicii Domnului din Lenkovo. Odată cu această reapariţie a Icoanei, a reînflorit şi mânăstirea.
Iconiţele de tip Lenkovo sunt purtate totodeauna în călătoriile pe ape, cu rugăciuni şi la vreme de furtună, nu doar când există pericolul naufragierii.
Sinaxarele ruseşti pomenesc cinstirea acestei Icoane făcătoare de minuni, la 20 decembrie.