Una dintre cele mai vechi icoane facatoare de minuni a Sf Spiridon, intr-o ctitorie a breslei cizmarilor si a altor binefacatori din vremea domniei lui Scarlat Calimachi

Sambata, 12 decembrie 2009, la praznuirea Sfantului Ierarh Spiridon, aparator al Ortodoxiei si model de daruire si jertfelnicie crestina, traitor In veacul al IV- lea, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Casian a savarsit slujba Sfintei Liturghii la biserica “Sf. Spiridon” din municipiul Galati, ctitorie a breslei cizmarilor si a altor binefacatori de la Inceputul secolului al XIX-lea, In vremea domniei lui Scarlat Calimachi.


Biserica adaposteste una dintre cele mai vechi icoane facatoare de minuni a Sfantului Spiridon, ferecata In argint. In cadrul acestei biserici a fiintat pana In anul 1948 fundatia filantropica “Spiridonia”.

In ultimii ani, complexul parohial a capatat noi dimensiuni prin Infiintarea unui Centrul cultural si de patrimoniu, care adaposteste carti, icoane, obiecte de cult si vechi vesminte bisericesti, precum si o sala multifunctionala, dotata cu biblioteca si acces la internet. La aceasta se adauga si o mini-clinica In cadrul careia sunt acordate, Incepand din anul 2008, consultatii medicale gratuite si de fizioterapie.

Cu ocazia hramului acestei biserici, Inaltpreasfintia Sa a savarsit slujba Sfintei Liturghii si a subliniat faptul ca parohia “Sf. Ierarh Spiridon” reprezinta una dintre cele mai vechi, dar si dinamice comunitati din municipiul Galati, cu credinciosi evlaviosi si statornici, pastoriti de-a lungul celor aproape doua veacuri de existenta de preoti vrednici, jertfelnici si misionari, cu traditie de slujire Indelungata, fiecare dintre ei pastorind mai bine de 50 de ani enoriasii acestei comunitati.

Dupa slujba, ierarhul locului a binecuvantat si a inaugurat noul Centru de zi pentru copii „Sf. Spiridon” care urmareste asistarea si cresterea calitatii vietii si a educatiei pentru 30 de copii (cu varsta cuprinsa Intre 6 si 15 ani) aflati Intr-o situatie de risc social. Noua constructie include: sali de meditatii unde copiii Isi pregatesc lectiile curente, primesc meditatii la materiile la care prezinta dificultati ajutati fiind de 20 de cadre didactice voluntare, sau In care desfasoara activitati recreativ-educative (muzica, pictura, concursuri etc.), o sala de informatica cu acces la internet, precum si o cantina sociala cu aproximativ 200 de locuri. Cu acelasi prilej a fost vernisata si expozitia de desene, picturi si lucru manual, executate de copiii asistati In cadrul acestui centru de zi.

Proiectul a beneficiat de finantare de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si din fondurile structurale europene, Programul Phare: Coeziune economica si sociala. Lucrarile de constructie si amenajare la acest centru de zi s-au realizat In perioada 1 ianuarie- 30 noiembrie 2009.

ARHIEPISCOPIA DUNARII DE JOS

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.