Icoana Maicii Domnului Seliger-Vladimir si Sfantul Nil de Stoloben, 7 decembrie

Minunea pocaintei

Moastele Sfantului Nil de Stoloben (7 decembrie 1554) s-au pastrat spre cinstire Impreuna cu Icoana Maicii Domnului Vladimir, din chilia sa, situata Intr-o pestera de pe insula Stoloben, lacul Seliger, langa Ostaskova (Tver).


Sfantul Nil a fost un calugar cautator de liniste. In orice manastire sau loc pustnicesc se retragea, era gasit, dupa un timp, de oameni, si cautat pentru sfat si tamaduire sufleteasca.

icoana maicii domnului seliger-vladimir

Deseori, In luptele sale ascetice, avea de Infruntat aparitii demonice, cu infatisarea unor animale salbatice. Persistand In rugaciune, a primit Indemnul de a merge pe insula Stoloben. In padurea din acel tinut a descoperit o pestera, unde si-a Intocmit chilie, pentru 26 de ani.

Singura sa comoara a fost Icoana Seliger-Vladimir. Odata, fiind atacat de talhari, le-a aratat acestora coltul cu Icoana, explicandu-le simplu ca e unica sa avere.

Convinsi insa ca ar avea pe undeva si bani, talharii au persistat cu cautarea, in jurul Icoanei Maicii Domnului, insa, brusc si-au pierdut vederea. Cuprinsi de frica, au cerut iertare Sfantului Nil pentru toata Indrazneala. In urma rugaciunii Sfantului la Icoana, au putut vedea din nou. In plus, au mai ramas o vreme la pestera, primind sfaturi duhovnicesti de la cel pe care-l atacasera.
Singura conditie impusa de Sfant a fost sa nu povesteasca nimic despre toate cele Intamplate, pana la moartea sa.
Talharii si-au lasat vechile obiceiuri, iar dupa moartea Sfantului Nil de Stoloben, au povestit tuturor despre puterea rugaciunii acestuia si despre Icoana facatoare de minuni din pestera sa.

Impreuna, Sfantul si Icoana, sunt cinstiti la 7 decembrie si la 26 mai.

Cunoscandu-si dinainte momentul sfarsitului, Sfantul Nil si-a pregatit singur mormantul, a primit Sfanta Impartasanie de la egumenul manastirii din apropierea Stolobenului, s-a rugat Indelung, a tamaiat Icoana Maicii Domnului si pestera sa, apoi si-a dat sufletul cu pace.

Din 1667, sfintele sale moaste se afla In orasul Ostaskova.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.