(27 noi) Icoana Semnului (Znamenie) a Maicii Domnului din Novgorod

A plans si s-a Intors…

Reprezentarea iconografica In care Maica Domnului apare cu mainile Intinse la rugaciune si cu Pruncul Sfant In dreptul pantecelui, Incadrat Intr-o sfera luminoasa si binecuvantand, este foarte veche.

Aceasta ilustrare a Maicii Domnului, rugandu-se, este numita „Oranta”. Se pastreaza o asemenea Icoana la Roma, din sec. IV, si o alta, bizantina, din sec. VI.


Insa Icoana Maicii Domnului „A Semnului”, Incadrata In acelasi tip, este rusa, primind acest nume In sec. XII, cand Maica Domnului a facut un semn minunat pentru populatia Novgorodului.

Pe cand Novgororul era asediat de Suzdal, In 1170, locuitorii fara aparare se rugau lui Dumnezeu si Maicii Domnului, pentru a fi ajutati. Dupa trei zile de rugaciuni, episcopul Ilia a auzit un glas care i-a poruncit sa ia Icoana Maicii Domnului din biserica Schimbarii la Fata a Domnului (din strada Ilina), pe care sa o aseze pe zidurile cetatii.

Cand a Implinit acest lucru, asediatorii au tras o salva de sageti spre procesiune, iar una dintre acestea a strapuns fata Maicii Domnului din Icoana. Din ochii Fecioarei au Inceput sa izvorasca lacrimi, iar Icoana s-a Intors singura cu spatele la cei ce o lovisera.

Dupa acest semn divin, In atacatori a intrat o stare de panica extrema. Au Inceput sa se loveasca Intre ei, iar localnicii Novgorodului au deschis portile si au Indraznit sa-i goneasca.

Episcopul Ilia a stabilit pomenirea semnului minunat al Maicii Domnului, eveniment care s-a pastrat pana azi In Biserica Ortodoxa Rusa.

Icoana a fost transferata In 1356 la catedrala Icoanei Maicii Domnului „A Semnului”, din Novgorod.

In Rusia exista multe alte Icoane „Ale Semnului”, facatoare de minuni. Cateva dintre ele, pomenite la 27 noiembrie, dar si cu zile aparte de sarbatorire, sunt: Dionisievo-Gluset, Abalask, Kursk – Root, Serafim – Ponetaev, Tarskoe, Korkemnaia, Pavlovsk.


O analiza: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.