(27 noi) Icoana Maicii Domnului Tarkotelsk – A Semnului

Inmultirea minunilor

Icoana „Tarkotelsk” este o veche icoana facatoare de minuni, daruita de un patriarh bizantin (probabil Sfantul Atanasie al Constantinopolului, comemorat la 28 octombrie), tarului Alexei Mihailovici.

Ea a reprezentat o emblema imperiala, atat pentru Bizant, cat si pentru Rusia.


In Icoana, Maica Domnului este Insotita de doi heruvimi.

Copiile recente ale Icoanei ii au adaugati, pe langa heruvimi, pe Sfantul Apostol Petru, Sfantul Alexie, omul lui Dumnezeu si pe parintii Sfantului Ioan Botezatorul: dreptii Zaharia si Elisabeta.

Icoana a fost mutata de la Moscova In Tarkoe Selo, de catre tarul Petru I.

In 1747 s-a construit o biserica In cinstea Icoanei, Inaintea careia s-au citit rugaciuni mai ales In momentele de cumpana nationala, precum ciuma din 1771 sau holera din 1831, dar si In incendii sau naufragii.

Multe alte epidemii s-au oprit Inainte de a cuprinde Tarkoe Selo.

Icoana este pomenita la 27 noiembrie, Impreuna cu celelalte Icoane ale Maicii Domnului „A Semnului”, In Biserica Rusa.

Icoana Maicii Domnului a Semnului a fost legata de familia Romanovilor. Copii ale acesteia au Insotit permanent familia, In special pe marea ducesa Alexandra. Ele au fost gazduite pentru multi ani de palatul imperial din Tarkoe Selo.

Una dintre ele cuprinde pe margine reprezentari ale membrilor familiei imperiale.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.