Slujba in cinstea Icoanei Maicii Domnului facatoare de minuni de la Korsun – “Datatoarea de vedere” (Spilevskaia, Prozrennaia)

In seara zilei de miercuri, 21 august 2009, Prea Sfintitul Petru, Episcop de Hancu la invitatia Prea Sfintitului Evloghie, Episcop de Suma si Ahtarsk a slujit Vecernia, Litia, Polieleul si Utrenia In Catedrala Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos din or. Suma, Ucraina.


La aceasta slujba au mai participat Arhiepiscopul Ioanatan de Tula si Bratslav, Episcopul Alexandru de Gorodnitsc, Episcopul Antonii de Alexadria si Svetlovodsc Impreuna cu o buna parte dintre preotii acestei eparhii din Ucraina.

Slujba a fost oficiata In cinstea Icoanei Maicii Domnului facatoare de minuni de la Korsun care se afla In Catedrala Schimbarii la Fata.


Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Korsun (?pilevskaia), numita si «Prozrennaia» – „datatoare de vedere” este pictata pe o foaie de fier alb – fiind o copie a icoanei Maicii Domnului adusa de cneazul Vladimir din Herson dupa primirea botezului la Kiev.

In secolul al XVIII-lea icoana era proprietea unei familii crestine din s. Romanovka, judetul Sumsk.

Potrivit unei traditii, proprietarul acestei sfinte icoane avea o fetita oarba. Odata cand toti membrii familiei erau ocupati cu curatenia In casa, fetita a primit ascultare din partea tatalui sau sa stearga Incetisor toate icoanele. Observand diferenta dintre icoanele pictate pe lemn si aceasta icoana, fetita s-a Indoit ca icoana de la Korsun ar fi Intr-adevar o icoana.

Intreband-o pe mama ei de este icoana obiectul pe care-l tine In mana sau nu, mama i-a raspuns: „da, este icoana!”. Atunci copila oarba cu multa durere In suflet a zis: «Voi poate veti rade de mine – si, rasufland adanc, si-a marturisit dorinta pe care o pastrase de mult In taina In adancul inimii – ?h! daca as fi putut sa vad cu ochii mei, nu m-as mai Indoi». Si Indata cum a spus aceste cuvinte, ochii ei s-au deschis, si ea strigat de bucurie: «Vai! Drept spuneti, acum vad si singura!».

In scurt timp dupa aceasta fetita a vazut-o pe Maica Domnului In vis, exact asa cum este reprezentata Ea pe icoana si a auzit-o spunandu-i: «Duceti icoana Mea In biserica din satul ?pilevsk!». Copila a povestit visul parintilor sai iar aceia au dus icoana la biserica. Insa parintii nu i-au spus nimic preotului despre vindecarea minunata a fiicei lor. Icoana minunata a parasit de doua ori aceasta biserica Intr-un mod inexplicabil fiind gasita nu departe Intr-o livada, sub ramurile unui frasin. Stapanul livezii – mosierul Kondratiev, preotul si starostele bisericii s-au decis sa mearga la stapanul icoanei si sa-l Intrebe despre cele ce se Intampla. Auzind despre faptele ce se Intamplara cu icoana, crestinul a povestit amanuntit oaspetilor sai despre minunea vindecarii fiicei sale care fusese oarba din nastere.

Vestea despre aceasta minune s-a raspandit foarte repede. In locul In care fusese gasita icoana de doua ori a fost construita o biserica In care a si fost asezat chipul sfant si facator de minuni al Maicii Domnului. Pana In anul 1859 icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Korsun a fost pastrata In biserica „Acoperamantului Maicii Domnului” din satul ?pilevsk.

Biserica „Acoperamantului Maicii Domnului” din satul Tpilevka a fost construita In anul 1849 cu ajutorul enoriasilor si a Varvarei Rimsko-Korsakova. Dupa revolutie aceasta icoana a fost luata din biserica si asezata Intr-un muzeu. In timpul incendiului care a avut loc In anii 30, icoana Intr-un mod minunat nu a suferit nici o deteriorare. Acest lucru i-a impresionat foarte mult pe colaboratorii muzeului. Fiind uluiti de Intamplarea inexplicabila de stiinta atat de mult laudata atunci, cu multa emotie In suflet ei s-au decis sa reIntoarca bisericii sf. icoana. Intrucat Biserica din satul ?pilevsk era deja atunci daramata, icoana a fost transportata In Biserica „Schimbarii la Fata a Domnului” din or. Suma, unde se afla si astazi. Traditia Drumului Crucii care se facea cu aceasta icoana a fost restabilita In anul 1995.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.