Icoana Kazan a Maicii Domnului, 22 octombrie

Recunoasterea pacatelor si mila Maicii Domnului fac Intotdeauna minuni

Sarbatoarea Icoanei „Kazanskaia” a fost instituita, In Rusia, pentru a nu fi uitata minunea salvarii Moscovei de invazia poloneza din 1612, prin mijlocirea Maicii Domnului.

Era o perioada de tranzitie In Rusia, determinata de Incheierea domniei Casei regale de Rurik. Interimatul a presupus dezordine, anarhie, jafuri nepedepsite. In aceasta situatie, Rusia a fost atacata din mai multe parti.


Polonezii cucerisera jumatate din orasele ruse, inclusiv Moscova, batjocorind credinta localnicilor, carora le ardeau casele si bisericile. Cu toate ca un fiu de rege polonez fusese recunoscut ca domn al Rusiei, situatia nu a ramas mult timp la fel.

Poporul rus s-a ridicat la lupta, initiindu-se garda nationala, care a trecut prin Kazan, de unde a luat cu sine Icoana facatoare de minuni de aici (pomenita la 8 iulie). Victoriile rusilor au Inceput sa apara, dar acestea nu au fost concludente, datorita dusmaniei aparute Intre conducatorii militari rusi, cat si datorita abuzurilor soldatilor, care au condus la dezorganizare.

In 1611 Icoana „Kazansk” a luat drumul Kazanului, spre a fi returnata. Gruparea militara condusa de printul Pozarski a solicitat-o ca ocrotitoare, preluand-o si Indreptandu-se cu ea spre Moscova. Orasul, cucerit si fortificat de polonezi, era o reduta considerabila. Intreaga armata s-a rugat si a postit Inaintea Icoanei Kazan.

In captivitate, la polonezi, se afla arhiepiscopul Arsenie (devenit episcop de Suzdal), care In noaptea dinaintea bataliei a vazut o lumina, la locul Inchisorii sale aratandu-i-se Sfantul Serghie de Radonej. Acesta i-a spus ca mijlocirea Maicii Domnului pentru poporul rus va conduce armata acestuia la victorie. DeIndata, episcopul a fost vindecat de bolile capatate In temnita si Intarit. Mesajul a circulat imediat catre trupele pregatite, aflate langa zidurile Moscovei.

A doua zi, armata rusa a Inaintat pana la Kremlin, fara a Intalni cel mai mic obstacol. Polonezii s-au retras In ziua de 22 octombrie 1612, fara sa Inteleaga ce li se Intampla.

In duminica din acea saptamana s-a facut slujba de multumire, instituindu-se ulterior (In 1649) ziua de 22 octombrie, spre comemorarea minunii Icoanei Maicii Domnului din Kazan. Minunea se aminteste si la 8 iulie, ziua pomenirii Icoanei Kazan. Printul Pozarski a construit o catedrala In cinstea Icoanei Kazansk, In Piata Rosie din Moscova, unde aceasta a fost amplasata. Curand au Inceput sa circule copii celebre ale Icoanei, comandate de tarii rusi.Potrivit unor versiuni, Icoana a fost transferata In 1721 In St. Petersburg, fiind asezata In catedrala dedicata ei, sfintita In anul 1811.

Pomenind evenimentul eliberarii Moscovei de polonezi, Sfantul Dimitrie al Rostovului (21 sept.) aminteste Intr-una din scrierile sale ca In acele vremuri poporul rus s-a Indreptat prin pocainta, precum fiul risipitor. Cu totii au recunoscut ca tulburarile tarii se datoreaza departarii de Dumnezeu si au apelat la Maica Domnului, ca sa ceara mila Stapanului.

Icoana Kazan este un simbol al victoriei poporului, unit prin credinta In Dumnezeu, pentru care mijloceste Maica Domnului, Impreuna cu Sfintii si Ingerii.

Pana astazi, Icoana Kazan se bucura de o venerare deosebita din partea poporului rus.

Icoana originala a Maicii Domnului „Kazan” a fost adusa din Constantinopol In Rusia, In sec. XIII, dupa care, o vreme a fost ascunsa. Redescoperita In sec. XVI, In urma unui vis al fetitei Matrona, Icoana a devenit renumita In zona Kazanului, prin vindecarile de boli. Este de tip „Hodighitria” (Cea care arata Calea), avand ca particularitate faptul ca Mantuitorul este reprezentat numai pana la genunchi, cu o singura mana vizibila: cea care binecuvinteaza.

Decorarea Icoanei cu diamante, smaralde si ferecarea ei In aur a avut loc In sec. XIX. In 1918 a fost confiscata de guvernul sovietic, dar a disparut In timpul transportarii ei la Moscova. Dupa unele surse, a fost recuperata de Biserica Rusa din diaspora (S.U.A.).

Care a fost originalul Icoanei? Cel din Kazan sau cel din St. Petersburg? Nu se mai stie. Expertii considera ca originalul e pierdut si ca au ramas numai copii celebre, si ele facatoare de minuni. Cert este ca In sec. XX si Icoana din Kazan, si cea mutata de la Moscova la St. Petersburg au disparut si nu se cunoaste cu certitudine daca ele au fost recuperate In diaspora sau daca acolo nu circula decat copii ale lor.

O copie renumita a Icoanei Kazan a ajuns In Portugalia si apoi In proprietatea papei Ioan Paul al II-lea, care a returnat-o Rusiei In 2004, dupa ce ani de-a randul s-a rugat Inaintea ei, In propria resedinta. Ea a fost asezata In catedrala Kazan Kremlin. A fost expertizata ca datand din 1730.

Icoana din catedrala Kazan, furata In sec. XX. Hotii acesteia au fost prinsi ulterior si au declarat ca au taiat Icoana In bucati, dupa care au ars-o, pastrand numai ornamentele scumpe.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.