14 octombrie, Icoana Iakromsk a Maicii Domnului, a Sfantului Cosma de Yakhromsk (cinstit la 18 februarie)

O chemare la Dorul de Vesnicie

Aflata in preajma anului 1482, Icoana Maicii Domnului de tipul Tenderness (in care Pruncul Mantuitor Isi lipeste fata afectuos de cea a Maicii Sale), cunoscuta ca „Yakhromsk”, s-a raspandit prin numeroase copii facatoare de minuni, indeosebi in Rusia, unde icoana este pomenita la 14 octombrie.


Sfantul Cosma de Yakhromsk, cinstit la 18 februarie (data trecerii sale la cele vesnice, sec. XV-XVi) era slujitorul unui om bogat, fiind insarcinat cu insotirea acestuia pe durata bolii sale prelungite.

Ajungand impreuna cu stapanul pe malul raului Yakhroma, la aproximativ 40 km de orasul Vladimir, Cosma a zarit o lumina puternica, venind dinspre padure. Era icoana Maicii Domnului care stralucea, intr-un copac din care Maica Domnului ii vorbea, atragandu-l spre dorul de cele vesnice, prin indemnul la calugarie.

Miscat, Cosma a luat icoana si, atunci cand stapanul s-a trezit din somn, l-a atins de ea. Acela s-a vindecat indata, iar Cosma s-a indreptat spre Lavra Pesterilor din Kiev, unde s-a calugarit. Dar de icoana facatoare de minuni nu s-a despartit. In urma unei alte viziuni, el s-a reintors la locul aflarii icoanei, unde a ridicat o manastire, ajutat de cativa crestini, in care a asezat icoana.

Biserica manastirii a primit hramul Adormirii Maicii Domnului. De aceea, de multe ori, unele articole despre icoana „Yakhromsk” („Our Lady of Yakhren”, cum mai este numita) considera ca aceasta ar fi fost chiar o icoana a Adormirii Maicii Domnului, desi nu s-a pastrat nicio asemenea reprezentare.

sf cosma de yakhroma

Originalul icoanei nu mai este in manastirea Kozmin. Copiile acesteia (facatoare de minuni si ele) o infatiseaza pe Maica Domnului, cu Pruncul pe bratul stang, tinand picioarele incrucisate. S-au pastrat insa moastele Sfantului Cosma, cel atins de dorul de vesnicie… pana la capat.


O analiza Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.