Icoana Maicii Domnului Vindecatoarea, 18 septembrie (Icoana Tselitelnissa)

Vindecat prin minune, preotul a putut sluji din nou

Minunea care a inspirat zugravirea acestei icoane a fost consemnata de Sfantul Dimitrie al Rostovului, in cartea sa referitoare la o serie de icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului, „Ploaie pe lana”.
Este vorba de o vindecare neasteptata a unui preot rus, din sec. XVIII. Preotul Vincent Bulveneskii, slujitor in biserica Navarninsk, se ruga intotdeauna la icoana Maicii Domnului, atat la intrarea, cat si la iesirea din biserica, spunand urmatoarea rugaciune:


„Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Binecuvantat este pantecele care L-a purtat pe Hristos si laptele care L-a hranit pe Mantuitorul nostru, Domnul Dumnezeu!”

In afara de aceasta, preotul Vincent avea o evlavie deosebita pentru Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.

Intr-o vreme, el s-a imbolnavit grav la limba. Nu numai ca nu mai putea sluji, ci avea dureri ingrozitoare, zacand la pat, aproape de a-si pierde mintile datorita suferintei. Acum nu se mai putea ruga in biserica, dar se inchina cu rugaciunea obisnuita, catre Dumnezeu si Maica Domnului, in patul sau.

La sfarsitul unei rugi fierbinti, a vazut ca la capul patului sau a aparut un tanar foarte frumos. A inteles indata ca e ingerul sau pazitor. Acela l-a privit cu mila netarmuita si cu dragoste, chemand-o el insusi pe Maica Domnului, sa-l vindece pe bolnav. Atunci in camera preotului a intrat chiar imparateasa ingerilor, care l-a tamaduit.

Ridicandu-se complet vindecat, preotul a mers indata la biserica, slujind din nou. Enoriasii sai, care ii cunosteau situatia, au fost mai mult decat uimiti sa-l auda cantand.

Se pare insa ca minunea aceasta nu este unica, pentru ca icoana cu numele „Vindecatoarea” („Tselitelnissa”, „The Healer”) era cunoscuta dinainte, cu aceeasi reprezentare a unui bolnav, pe patul suferintei, langa care a venit Maica Domnului, alinandu-i suferinta.

Cea mai veche icoana „Vindecatoarea”, cunoscuta, dateaza din sec. IV, aflandu-se in biserica Tsilkan (Kartali – Georgia), din timpul Sfintei Nina, cea asemenea cu Apostolii.

O copie a icoanei Tselitelnissa a Maicii Domnului, ea insasi facatoare de minuni, se afla la Moscova, in manastirea Alexeev.

Icoana este pomenita in sinaxarele ruse, la 18 septembrie.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.