Istoria minunata a colivei – Sfantul Teodor Tiron – "Sambata lui Toader"
Mutandu-se la Domnul, in jurul anului 306, In timpul Imparatului roman Galeriu (305-311), Sfantul Teodor Tiron este unul dintre cei mai cunoscuti Sfinti facatori de minuni atat In timpul vietii, cat si dupa moarte.
Istoria uciderii balaurului din Evhaita, cu puterea Sfintei Cruci, apare povestita si In viata Sfantului Teodor Tiron, si In cea a Sfantului Teodor Stratilat (8 februarie). De fapt, sinaxarele grecesti atribuie relatarea uciderii balaurului, Sfantului Teodor Tiron, iar cele rusesti Sfantului Teodor Stratilat.
Istoria minunata a colivei – Sfantul Teodor Tiron – "Sambata lui Toader"
„Sau ca este vreo greseala, sau ca s-a facut minunea aceasta a uciderii balaurilor de amandoi Teodorii, pentru ca la Stratilat se arata ca l-a ucis Intr-un camp pustiu, iar la Tiron Intr-o padure, tot langa Evhaita.” – explica Vietile Sfintilor, publicate cu binecuvantarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, 1901-1911.
Indiferent de diferentele dintre sinaxare, un lucru este cert: Sfantul Teodor Tiron a biruit puterea diavolului, „balaurul ganditor”.
Sfintele sale moaste, dupa martiriu, au fost Ingrijite de crestina Evsevia (despre care se aminteste si la viata Sfantului Teodor Stratilat), fiind transferate din Evhaita la Constantinopol. Capul Sfantului Teodor Tiron este astazi In Gaeto, Italia.
Cea mai cunoscuta minune a Sfantului este cea „a colivei”, In cinstea careia este pomenit In prima sambata a Postului Mare. Imparatul Iulian Apostatul (361-363) a urmat gandul diavolesc de a stropi toate produsele comerciale destinate hranei, din pietele Constantinopolului, cu sange de la jertfele idolilor, fara stirea crestinilor. Incepuse prima saptamana a Postului Pastelui si cu atat mai mult se bucura acela, sa strice randuiala crestineasca. Inainte de a fi cumparate acele produse, Dumnezeu i-a Incredintat Sfantului Mucenic Teodor sarcina de a vesti episcopului Eudoxie punerea la cale.
Istoria minunata a colivei – Sfantul Teodor Tiron – "Sambata lui Toader"
Pentru cei care nu aveau hrana depozitata – adica saracii orasului – Sfantul Teodor a indicat modalitatea prepararii colivei: grau fiert Indulcit. Se pare ca pana atunci coliva se facea In unele regiuni, nefiind strict legata de pomenirea mortilor. „Asa ne-am obisnuit noi a numi graul fiert In Evhaita”, a marturisit Sfantul Teodor Tiron, potrivit sursei citate.
Crestinii din zona au scapat de ispita, iar Imparatul a renuntat la procedeul sau de falsificare, fiindca mancarea din piete nu a mai fost cumparata si s-a stricat.
Pomenirea Sfantului Teodor din prima sambata a Postului Mare, consfintita In Sinod, pe vremea Patriarhului Nectarie al Constantinopolului (381-397), a fost corelata cu pregatirea colivei, In amintirea minunii. De atunci, coliva a fost asociata, astfel, cu pomenirea mortilor, In nadejdea Invierii. Se poate vorbi astazi despre o semnificatie teologica explicita a colivei – element nelipsit la slujba parastasului si a Inmormantarii – „ca expresie materiala a credintei noastre In nemurire si Inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul Insusi le-a Infatisat ca simboluri ale Invierii trupurilor” (cf. „Liturgica speciala”, pr. prof. dr. Ene Braniste; vezi si I Corinteni XV, 36).
„Dulciurile si ingredientele care intra In compozitia colivei reprezinta virtutile sfintilor sau ale raposatilor pomeniti, ori dulceata vietii celei vesnice, pe care nadajduim ca a dobandit-o mortul”, continua studiul citat.
Intre alte minuni ale Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron sunt mentionate: descoperirea hotilor si a obiectelor furate, Inapoierea persoanelor luate In robie, ocrotire pe timp de furtuna.