Publicat pe 21.11.2009

PANORAMIC Lacasuri Ortodoxe 360: SFANTUL MORMANT DE LA IERUSALIM

In cazul in care nu puteti vedea imaginea, va trebui sa descarcati, de aici: ultima varianta Flash Player.

 

FOLOSITI MOUSE-ul sau SAGETILE DIN JOSUL ECRANULUI, pentru a va deplasa in spatiile prezentate (sus-jos, dreapta stanga). Folosind rotita din mijlocul mouseului, veti putea utiliza si functiile de zoom (apropiere – departare). Puteti mari pagina, pe tot ecranul monitorului, dand click pe simbolul din dreapta jos, existent de asemenea pe ecran.

 

De fapt, tehnica de capturare a unei fotografii de tip panoramic reprezinta o tehnologie foarte veche. Astazi insa, aplicatiile moderne ne ajuta sa prezentam la un nou standard rezultatele fotografierii panoramice.

 

In fotografiile de tip panoramic, puteti deci vedea locurile, in amanunt, de jur imprejur, navigand atat pe verticala cat si pe orizontala.

 

Ierusalimul este numele a… sase mii de ani de istorie. Acest lucru face ca el sa fie unul dintre cele mai vechi orase ale lumii. Ierusalimul este un oras deosebit, special si sfant, pentru trei religii.

 

Inca din secolul al 10-lea Inainte de Hristos, Ierusalimul este orasul cel mai sfant si centrul spiritual al Iudaismului. Pentru crestini, Ierusalimul este un oras In care omenirea s-a nascut si se va sfarsi. Pentru musulmani, acesta este al treilea oras, dupa alte doua locuri sfinte: Mecca si Medina.

 

Ierusalimul este un oras comun pentru majoritatea oamenilor lumii. Ierusalimul este un simbol de referinta pentru umanitate, In interpretarea existentei omenirii. Ierusalimul este un proiect comun al umanitatii.

 

Moschei, biserici, sinagogi stau toate la un loc, ca si cand ar fi inseparabile. Imaginati-va o scena a diminetii, In Ierusalim: un muezin cheama musulmanii la rugaciune; clopotele bisericilor rasuna chemand si ele la rugaciune iar Zidul Plangerii Incepe si el sa se lumineze. Acest lucru este unic la Ierusalim. Musulmani, evrei si crestini care traiesc In acelasi Vechi Oras, Intr-o zona ce nu depaseste 1.000 de metri patrati.

 

Orasul vechi al Ierusalimului, despre care se crede ca ar fi fost locuit, In urma cu aproape 6000 ani, formeaza un patrulater cu ziduri de aproximativ 900 metri lungime pe fiecare parte.

 

Aici, In Ierusalim, exista 220 de edificii religioase, prin care istoria Orasului Vechi, prinde forma.

 

Desi locurile sfinte ale Ierusalimului sunt inter-conectate, In termeni spatiali ariile specifice sunt totusi strict divizate. Musulmanii sunt concentrati In cartierele nordice, pana la Domul de Piatra. Zona Domului de Piatra si Moscheea Al Aqsa sunt construite pe baza Haram Al-Sharif (Muntele Templului), dupa secolul al VII-a lea. Zidul Plangerii este parte integranta a zidurilor din jurul Haram Al-Sharif (Muntele Templului), de 50 m lungime si 18 m Inaltime. Evreii cred In sfintenia Zidului Plangerii, care este singura ramasita a Templului lui Solomon, perceput ca loc sacru de pelerinaj.

 

Avand In vedere ca locurile religioase si granitele musulmane, cartierele crestine si evreiesti nu sunt chiar clare, administrarea orasului ramane Inca sub semnul Intrebarii. Pentru a avea control asupra administratiei, comunitatile se lupta Intre ele. Israelul sapa chiar pe Muntele Templului si deschide tuneluri prin care sustine ca ar ajunge la ramasitele Templului lui Solomon. Acest lucru face ca problema sa devina mult mai complexa. Moscheea Al Aqsa este In picioare pe locul sfant atat al musulmanilor cat si al evreilor. Biserica Sfantului Mormant, a crestinilor, este situata In mijlocul a doua moschei. Zidul Plangerii este, de asemenea, cunoscut ca Zidul Burak, deoarece Profetul Mohamed Isi leaga aici, conform credintei musulmane, armasarul sau Inaripat, Inainte de urcarea la cer.

 

Muntele Templului si Zidul de Nord sunt centre sfinte pentru evrei, Biserica Sfantului Mormant este sfanta pentru crestini si Moscheea Al Aqsa si Domul de Piatra sunt sfinte pentru musulmani. Astazi, cartierele orasului sunt Impartite In patru (musulmani, crestini, armeni, evrei), situate In jurul locurilor sfinte. Intrucat Zidul Plangerii este totodata zidul din vestul Moscheii Al Aqsa iar Via Dolorosa ajunge la Biserica Invierii, trecand prin frontierele de nord ale Moscheii Al Aqsa, Intelegem de ce este atat de greu sa se reuseasca un acord privind administratia Ierusalimului, de ce Muntele Templului si Moscheea Al Aqsa devin factorul-cheie pentru rezolvarea problemei si de ce sunt atat de interconectate cartierele.

 

Grupurile de crestini sunt si ele Intr-un numar remarcabil. Biserica Sfantului Mormant, care este construita pe locul unde Iisus a umblat, Si-a purtat Crucea, pe Via Dolorosa, Biserica Sfintei Ana, Biserica Etipoiana si alte biserici ruseasca, grec-ortodoxa au si ele reprezentari fiecare In aceasta parte a crestinismului.

 

Ierusalimul a fost cunoscut sub mai multe nume ca Salem, Ierushalaim, Hierousalem, Ursalaym, Yabus, Sion, Ir David, Ilia, Al Bayt-Muqaddas, Al-Quds etc.

 

Toate aceste denumiri diferite au insa o trasatura comuna: absolut toate Inseamna "pace" si "sfintenie". Cu toate acestea Insa, desi niciodata Ierusalimul nu pare sa se fi bucurat de pace, el a ramas Orasul Sfant.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.