publicat în: Arhivă

1001 Antimise noi, sfintite in Bucuresti

In data de 2 februarie 2010, In ziua Praznicului Intampinarii Domnului, In paraclisul patriarhal cu hramurile „Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul“, „Sfantul Grigorie Luminatorul“ si „Sfantul Cuvios Daniil Sihastru“, Inaintea savarsirii Sfintei Liturghii, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Impreuna cu Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhipiscopiei Bucurestilor, au savarsit sfintirea a 1.001 antimise noi, care vor fi daruite tuturor parohiilor, manastirilor si schiturilor din Arhiepiscopia Bucurestilor, informeaza cotidianul „Ziarul Lumina“, citat de Centrul de Presa al Patriarhiei Romane.


1001 Antimise noi, sfintite in Bucuresti

La finalul slujbei, Intaistatatorul Bisericii noastre a rostit un cuvant de Invatatura In care a descris si a explicat importanta antimiselor In cadrul liturgic al Bisericii, subliniind ca „prin simbolismul lui, antimisul ne aminteste de Cina cea de Taina, de Rastignirea si de Ingroparea Lui si de toata taina iubirii Sale jertfelnice pentru lume, ca apoi Hristos cel Rastignit si Ingropat sa Invieze si sa ne daruiasca noua viata cea vesnica“.

Preafericirea Sa a evidentiat ca slujba de sfintire a antimiselor, potrivit Sfantului Simeon al Tesalonicului, este identica, In ceea ce priveste continutul, cu slujba sfintirii Altarului, pentru ca acest antimis sta pe masa Sfantului Altar, iar In cazul In care slujba se savarseste In afara Bisericii, el tine loc de Altar, pentru ca aceasta Inseamna antimis, care tine locul Sfintei Mese. De asemenea, Parintele Patriarh Daniel a explicat ca, odata sfintite, antimisele, dupa sapte Liturghii savarsite peste ele, sunt trimise de catre arhiereu la biserici.

1001 Antimise noi, sfintite in Bucuresti

„Aceasta unitate de credinta ortodoxa si de viata sacramentala este responsabilitatea cea dintai a arhiereului chiriarh. Cel care sfinteste antimisele este raspunzator de modul In care se savarseste Sfanta Liturghie pe antimis si de modul In care marturiseste dreapta credinta In fiecare biserica, unde se savarseste Sfanta Liturghie pe aceste antimise. Sfantul antimis nu este doar o podoaba regala, ci este si simbolul unitatii comuniunii tuturor preotilor de mir sau de manastire cu episcopul locului, cu chiriarhul lor. De aceea, semnatura chiriarhului, a episcopului eparhiot trebuie sa fie Inscrisa pe antimis, iar cand se schimba episcopul se schimba si antimisele“, a spus PF Parinte Patriarh Daniel, citat de centrul de Presa al Patriarhiei Romane.