Icoana Georgiana a Nascatoarei de Dumnezeu, 22 august

Maica Domnului Isi alege manastirea

Dupa ce sahul Abbas al Persiei a cucerit Gruzia (Georgia), In anul 1622, mai multe obiecte sfinte au fost furate si vandute negustorilor. Astfel, Icoana Georgiana a Maicii Domnului a ajuns in mainile unui targovet rus, pe nume Stefan, care a luat hotararea sa o pastreze, avand evlavie la ea.


Ulterior, un alt negustor aflat In Iaroslav, caruia Stefan Ii distribuia marfa, a avut insa un vis in care i se arata aceeasi icoana Georgiana si i se poruncea acestuia sa o duca In manastirea Crasnogor (Cernogorsk) din Arhanghelsk. Numai ca negustorul respectiv, pe numele sau Gheorghi Litkin, nu stia exact de unde sa ia Icoana, catalogand visul ca fiind ceva obisnuit.

Cu prima ocazie insa, atunci cand aducea marfa, Stefan s-a Intors In Rusia si cu Icoana. Recunoscand-o ca fiind cea din vis, Gheorghi si Stefan au cazut de acord sa o daruiasca Manastirii Crasnogor, unde Icoana Georgiana a inceput sa faca minuni.

Dintre minunile consemnate, cel mai des este amintita cea din 1654, cand s-a stins epidemia de ciuma din Moscova ca urmare a unei procesiuni cu icoana in zona.

Prin urmare, incepand cu anul 1658, patriarhul rus Nifon a hotarat ziua de cinstire a Icoanei, la 22 august, raspandindu-se mai multe copii ale acesteia, de asemenea facatoare de minuni (In Moscova, Kazan s.a.).


© Copyright Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.