Despre reactia celor 28 de personalitati ortodoxe occidentale la Apelul Patriarhiei Romane “la unitate si demnitate romaneasca” (raspuns – VIDEO interviu / autocefalie)

Reactia a 28 de personalitati ortodoxe din Europa de Vest, care se declara socate, la “Apelul la unitate si demnitate romaneasca”, ne socheaza…

La data de 11.02.2010, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a emis un "apel la unitate si demnitate romaneasca".
In semn de raspuns, un grup de 28 de personalitati ortodoxe ale Europei de Vest a lansat un mesaj public adresat Adunarii Episcopilor Ortodocsi din Franta (AEOF), intitulat "apel la unitatea si demnitatea Bisericii Ortodoxe".


In acest mesaj, sub pretentia de "recurs", a carui elaborare a fost coordonata de Fratia Ortodoxa din Europa de Vest, grupul celor 28 de semnatari, clerici ortodocsi si laici care traiesc In Franta, Belgia, Italia, Olanda, Marea Britanie (totusi, in majoritate cu nume de origine slava) si-ar "exprima o anumita tristete vizavi de ideea, sustinuta de catre Sfantul Sinod al Patriarhiei Romane", conform careia, toti ortodocsii romani din strainatate ar trebui "sa prefere In mod firesc comuniunea directa cu Biserica Ortodoxa din Romania".

Conform unor agentii de presa straine, mesajul invoca "principii ale ecleziologiei ortodoxe, centrate pe Euharistie si teritorialitate, si condamnarile Consiliului de la Constantinopol din 1872, fata de nationalismul eclesial". Acelasi mesaj aminteste ca "Biserica lui Hristos nu poate fi instrument al unitatii si demnitatii unei natiuni" si apeleaza la "unitatea tuturor crestinilor ortodocsi din Occident", si "la demnitatea Bisericii Ortodoxe", care Incepe cu respectul pentru eclesiologia apostolica (problema "teritorialitatii" nu apare insa in nicio discutie – fiindca tot vorbim de personalitati cu nume slav, sau apartinand unor institutii rusesti din occident – legata de cazurile Bisericilor Ucrainei, Georgiei, si intr-o mai mica masura a Bulgariei, de exemplu… observatia noastra).

Redam in cele ce urmeaza, acest mesaj, urmat la final si de o pozitie (raspuns) a Pr. Stavrofor Vasile Ailioaei (paroh al Bisericii Podeanu) – cleric ortodox roman, care a cunoscut experienta activarii in strainatate, timp de mai multi ani de zile, ca preot dar si in domeniul cercetarii teologice in cadrul Institului Biblic al Patriarhiei Romane (VIDEO interviu realizat de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe).


Apel la unitatea si demnitatea Bisericii Ortodoxe

(scrisoarea celor 28 de semnatari)

"Noi, cei ce provenim din emigranti ai sec. XX sau avem origine occidentala, am primit cu totii de la parintii nostri Ortodoxia ca "Biserica a lui Hristos pe pamant”, realitate care primeaza fata de orice lte radacini sociale, culturale, nationale. Peste tot, Biserica Ortodoxa este chemata sa se integreze In culturile locale, ca fiind "viata noua In Hristos"; ea este universala. Dar aceasta universalitate nu este una abstracta: ea este concreta In fiecare loc, In fiecare comunitate euharistica, care se afla Intr-o unitate In diversitate a credinciosilor care marturisesc aceeasi credinta ortodoxa primita de la Apostoli si transmisa de catre Parinti.

In Europa Occidentala, ne aflam de patru generatii Intre ortodocsi de diferite origini, si am Inteles ca e de datoria noastra sa marturisim Impreuna Ortodoxia, In dialog fratesc cu celelalte confesiuni crestine, Intr-o lume care flamanzeste dupa Dumnezeu. De cincizeci de ani, Fratia Ortodoxa, printre altele, Incearca sa lucreze pentru a-I strange pe toti ortodocsii Intr-o unitate euharistica si o structura canonica, care sunt In concordanta cu ecleziologia noastra. Este o ecleziologie teritoriala In care nu Incape nicio forma de "nationalism" si concurenta Intre eparhii, si care nu neaga culturile, limba sau natiunea. In acest sens, fondata In 1997, Adunarea Episcopilor Ortodocsi din Franta a facut un progres semnificativ.

Astfel, am aflat cu mare tristete Mesajul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 02.11.2010, intitulat "Apel pentru unitatea si demnitatea romaneasca”. In acest mesaj – lipsit de orice referire la Dumnezeu, la Hristos si Duhul Sfant – Sfantul Sinod al Bisericii Romane, pretinzand ca imita modelele rusesti si sarbesti, i-a chemat pe toti clericii si credinciosii ortodocsi romani din strainatate, care se afla "fara binecuvantare" din alte biserici ortodoxe surori, sa Isi restabileasca "comuniunea directa" cu Patriarhia Romana. Intelegem preocuparea parinteasca a Patriarhiei din Bucuresti, privitor la situatia credinciosilor romani izolati In strainatate. Cu toate acestea, nu este oare socant sa fie prezentata aceasta problema ca o prerogativa obligatorie pentru credinciosii de nationalitate romana, indiferent de locul lor de resedinta, contrar principiului eclesiologic ortodox? In acest sens, trimiterea la Sinodul de la Niceea nu este admisibila, deoarece Parintii Sinodului au respins ideea de eparhii definite pe principii etnice, ramanand, ca si apostolii, doar la criteriul teritorial.

Din moment ce, In cadrul proceselor presinodale, toate bisericile ortodoxe sunt angajate Intr-o reflectie privind viitorul promitator al comunitatilor numite "din diaspora" (un concept In mare parte depasit), suntem uimiti de acest apel, care lasa sa se Inteleaga ca toti romanii ortodocsi de peste hotare trebuie sa aleaga In mod firesc comuniunea "directa" cu Biserica Ortodoxa Romana. Dar, nu exista decat o Biserica, aceea a lui Hristos, si ne Impartasim toti, direct cu trupul si sangele Sau. Bisericile surori ale Bisericii din Romania, de care unii credinciosi romani din Occident ar putea fi legati prin diferite circumstante din viata lor si prin capriciile relatiilor dintre biserici, nu Impartasesc aceeasi plinatate a credintei ortodoxe? Acestea nu sunt ele exact aceeasi biserica a lui Hristos? Dupa ce criteriu ar trebui sa despartim In Occident comunitatile ortodoxe, care sunt de facto multi-etnice, pentru ca fiecare strain sa se Intoarca In biserica sa de origine? Astfel de initiative ar destabiliza comunitatile noastre care trebuie sa marturiseasca Invierea lui Hristos Intr-o lume divizata si indiferenta; ele sunt surse de suferinte, tensiuni si propaganda nationala In randul credinciosilor.

Ne temem ca o astfel de practica nu numai ca Incalca demnitatea Bisericilor care se angajeaza In ea, ci si unitatea si catolicitatea (sobornicitatea) Bisericii, fiind constienti de ceea ce au spus In mod profetic Parintii Sinodului din Constantinopol, In 1872:
"Noi respingem, blamam si condamnam ca fiind contrar Invataturii Evangheliei si Sfintelor Canoane ale Parintilor nostri, etnofiletismul, adica discriminarea pe criterii etnice, si certurile si disensiunile cu caracter national In cadrul Bisericii lui Hristos".

Biserica lui Hristos nu poate fi manipulata pentru a servi unitatii si demnitatii unei natiuni. Deschizand calea catre Imparatia lui Dumnezeu, Biserica fiind corabia mantuirii, nu apartine niciunei natiuni. Ne straduim, In ciuda nevredniciei noastre, sa demonstram realitatea mantuirii, facem apel la unitatea tuturor crestinilor ortodocsi din Occident, si de pretutindeni, In apararea demnitatii Bisericii Ortodoxe care Incepe cu respectul pentru eclesiologia apostolica: dupa Pogorarea Duhului Sfant, "nu este elin si iudeu, taiere Imprejur si netaiere Imprejur, barbar, scit, rob, liber, ci Hristos, totul In toti" (cf. Coloseni 3, 11).
Hristos a Inviat!

Paris, Duminica Tomii, 11/04/2010"

(In josul paginii, gasiti semnaturile celor 28)


Raspuns al Pr. Stavrofor Vasile Ailioaei (paroh al Bisericii Podeanu) – cleric ortodox roman, care a cunoscut experienta activarii in strainatate, timp de mai multi ani de zile, ca preot dar si in domeniul cercetarii teologice in cadrul Institului Biblic al Patriarhiei Romane:

La Sarbatoarea Cincizecimii" Duhul Sfant a vorbit cu fiecare pe limba lui

(nu in vreo limba "multi-etnica"),

iar la Judecata Universala vom fi judecati pe semintii si neamuri (nu teritorial)

Interviul Video a fost realizat de Redactia Lacasuri Ortodoxe, in data de 25 aprilie 2010, si la solicitarea romanilor din diaspora, care doreau lamuriri la adresa acestei scrisori.

Va reamintim ca o serie de evenimente care demonstreaza abilitatea de lider a preafericitului Parinte Patriarh Daniel in Misiunea Ortodoxa Romana la nivel International, atrag atentia din ce in ce mai des asupra implicarii Bisericii din tara, In viata celor ce fac parte din diaspora, aflati si ei In grija aceleiasi Biserici.

In aceasta idee, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, avand ocazia unei Intalniri urmarita de Intreaga lume ortodoxa, la 31 mai 2009, aprecia:

„Preafericitul Daniel a primit vrednicia de a pune harismele si virtutile sale, In slujba Bisericii si a poporului sau. Faclia luminoasa a fost pusa In sfesnic si lumineaza tuturor celor din casa Bisericii! (…) Este o minte nepretuita pentru Ortodoxia Intreaga, pentru Biserica, si un patriarh demn de Imprejurarile si timpurile noastre."

Momentul de cumpana post-comunista, adancit de o criza economica profunda deja conturata, totodata prielnic deschiderii europene catre partea rasariteana, Patriarhul roman reuseste sa Il expoateze la maxim In folosul Ortodoxiei. Astfel, amintita „sansa de a face cunoscuta Ortodoxia", ecumenismul interpretat la o cota realista si fireasca, se concretizeaza Intr-un ritm alert, prin sfintirea unor Biserici sau prin obtinerea de noi locatii – eforturi care au gasit imediat raspuns din partea credinciosilor romani aflati In tara si In afara granitelor… se pare insa, ca si din partea "altora".

– un articol semnat KSLCatalin – presedinte Lacasuri Ortodoxe


Semnaturile celor 28:

Nicolas Behr, pensionat, membru al Biroului Fratiei Ortodoxe din Europa de Vest, Paris,
P. Boris Bobrinskoi, decan emerit al Institutului de Teologie Ortodoxa Sf. Serghie, Paris,
P. Hildo Bos, preot paroh Saint-Nicolas-de-Myre, Amsterdam,
P. Jean Breck, profesor la Institutul de Teologie Ortodoxa Sf. Serghie – Paris,
Denis Clement, membru al consiliului de administratie al Fratiei Ortodoxe din Europa de Vest, Franta,
Sophie Clement Stavrou, lector la Institutul de Teologie Ortodoxa "Sf. Serge”, membru al consiliului de administratie al Fratiei Ortodoxe din Europa de Vest,
P. Christophe D’Aloisio, paroh al Bisericii Sfintei Treimi si a sfintilor Cosma si Damian, Bruxelles, presedinte al Syndesmos – Organizatia Mondiala a Tineretului Ortodox,
P. Michel Evdokimov, profesor emerit al Universitatii Poitiers, paroh al Bisericii Sfintilor Petru si Pavel, Chatenay-Malabry, Franta,
P. Fostiropoulos Alexandru, paroh al Bisericii Sfintilor Petru si Pavel, Clapham, Londra,
P. Jean Gueit, protopop pentru parohiile din sud-estul Frantei (Arhiepiscopia Bisericilor Rusesti din Europa de Vest), capelan al Fratiei Ortodoxe din Europa Occidentala,
Jean-Marie Gourvil, profesor, membru al consiliului de administratie al Fratiei Ortodoxe din Occident, Franta,
P. Claude Hiffler, rector al parohiei Sfintilor Cosma si Damian Avignon, Franta,
Jean-Jacques Laham, co-organizator al Festivalului Tineretului Ortodox la Paris,
Daniel Lossky, profesor, membru al consiliului de administratie al Fratiei Ortodoxe din Europa De Vest, Belgia
P. Nicolas Lossky, profesor la Institutul de Teologie Ortodoxa Sf. Serghie, paroh al bisericii Maicii Domnului din Paris si Sainte Genevieve
Ana Palanciuc, profesor la Universitatea Paris VII,
P. Ignatie Peckstadt, paroh al Parohiei Sf. Andrei, Gent, Belgia,
Jean-Claude Polet, profesor la Universitatea din Louvain-la-Neuve, Belgia,
Noel Ruffieux, responsabil de curs la Universitatea din Fribourg, Elvetia,
Chiril Sologub, profesor la Conservatorul National de Arte si Meserii, Paris, presedintele Actiunii Crestine a Studentilor Rusi,
Matei Sologub, profesor la Universitatea Paris VI, Membru al Consiliului Fratiei Ortodoxe din Europa de Vest,
Michel Stavrou, profesor la Institutul Teologic Universitar din Saint Serge Paris,
P. Alexis Struve, paroh Sfanta Treime, Paris,
Daniel Struve, lector la Universitatea Paris VII-Diderot,
Anca Vasiliu, director de cercetare la CNRS (Centre Léon Robin, Paris-Sorbonne),
P. Dominique Verbecke, preot paroh al Sfantului Andrei, Gand, Inspector de Invatamant Ortodox In Belgia,
Bertrand Vergely, lector la Institutul de Teologie Ortodoxa Sf. Serghie,
P. Vladimir Zelinsky, paroh al Notre-Dame-Joies des Affliges, Brescia, Italia.

2010 – "Anul Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti"

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.