IN MEMORIAM: Sfat imbinat cu poezie si cu marturisiri sincere ale bucuriei

Parintele Teofil ne-a lasat… cu un ochi sa radem si cu altul sa plangem. Ca mai apoi sa radem cu amandoi, de bucuria Vietii – Impreuna cu Care se odihneste si cuviosia sa.


SocialTwist Tell-a-Friend

L-am cunoscut pe parintele Teofil prin conferinte si prin carti. Adica prin cateva din formele domniei sale de deschidere spre altii, care Il solicitau. Pot spune ca erau cele mai frumoase conferinte la care am participat, depasindu-se nivelul de prezentare tematica, academica, pana la sfat In grai neaos, In duh de blandete si Intelepciune, Intarit de marturisirea continua a unui adevar nerostit: „Fratilor, am orbit, dar pe Dumnezeu, tot Il vad!”

Sfat Imbinat cu poezie si cu marturisiri sincere ale bucuriei sale, de la Domnul Hristos.

La ultima conferinta la care l-am Intalnit (atunci cand era dansul invitat, nu am verificat tema acesteia, fiind suficienta prezenta si marturisirea sa), Ii priveam chipul atat de luminos, cu aceeasi convingere ca a multora din sala: „Mult mai orbi suntem noi”.

Intr-adevar, parintele Teofil a fost si va ramane, prin marturiile sale un predicator si un duhovnic foarte iubit.
„HRISTOS NE ESTE FAVORABIL.
HRISTOS NE IUBE?TE.
HRISTOS NE CHEAM?.
HRISTOS NE MaNTUIE?TE.
HRISTOS ESTE CU NOI.
El este Emanuel, iar Emanuel, dupa cum ne spune Sfantul Evanghelist Matei Inseamna: Dumnezeu este cu noi. Ce minunat! Sa te poti gandi la un om care s-a bucurat de tine, care si-a exprimat bucuria si care nu s-a bucurat numai atunci, ci si dupa aceea, dupa prima Intalnire. Este minunat sa te poti gandi la un om care a zis: Eu ma bucur! Eu ma bucur!
Este minunat sa-ti aduci aminte de un om care, Intr-un fel, te-a mangaiat spunandu-ti: Hristos nu refuza pe nimeni. El nu m-a refuzat nici pe mine. M-a primit Domnul Hristos; m-a primit si m-a binecuvantat si sunt sigur ca sunt sub binecuvantarea lui Dumnezeu, sub binecuvantarea Mantuitorului, cea de la Inaltarea la cer. Am Incredintarea ca Hristos nu refuza pe nimeni.”

(Cuvant al parintelui Teofil din martie 2002, „Telegraful roman”, Sibiu)

Vesnica pomenire!

Mirela Sova (mirelasova@yahoo.com) – Lacasuri Ortodoxe


Formularul creat pentru a oferi membrilor, abonatilor si vizitatorilor Lacasuri Ortodoxe ocazia de a-si putea exprima gandurile, amintirile, mesajele, trairile legate de acest mare duhovnic si parinte al nostru: Pr. Arhimandrit Teofil Paraian – un parinte "raspanditor de bucurie"*, poate fi accesat dand click aici: .

Mesajele vor fi triate de administratia Lacasuri Ortodoxe, rezervand bineinteles si subintelegand drepturile de postare si publicare ulterioara.

* Intr-un interviu realizat cu ocazia unei lansari ce carte, nu cu mult timp inainte de a se muta la Domnul, parintele Teofil afirma: "As fi foarte bucuros daca as sti ca am reusit astfel, prin ce-am facut in viata mea, sa fiu si eu raspanditor de bucurie!"