FOTO: Simpozion si lansare de carte – Monografia Manastirii Dintr-un Lemn

Simpozionul National „Sfantul Ierarh Calinic, marturisitor al dreptei credinte si sustinator al unitatii bisericesti” la Rm Valcea

Astazi, 12 aprilie 2010, in cadrul manifestarilor dedicate aniversarii a 160 de ani de la intronizarea Sfantului Calinic in slujirea de episcop al Eparhiei Ramnicului Noul Severin (1850-2010), in Sala de Conferinte a Complexului Cultural-Religios Sfantul Antim Ivireanul din incinta Centrului Eparhial, incepand cu orele 11,00, s-au desfasurat lucrarile Simpozionului National intitulat „Sfantul Ierarh Calinic, marturisitor al dreptei credinte si sustinator al unitatii bisericesti”.


Evenimentul, organizat cu acest prilej de catre Arhiepiscopia Ramnicului, in colaborare cu „Cercul de la Ramnic – Romania, Gradina Maicii Domnului”, se inscrie in seria manifestarilor din 2010, an proclamat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca „Anul Omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti”.

in deschiderea Simpozionului, inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului a adresat un cuvant de binecuvantare participantilor, dupa care au urmat comunicarile invitatilor:
– I.P.S. Calinic Argatu, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului;
– P.S. Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului;
– Pr. Prof. Dr. Florin ?erbanescu, Consilier Patriarhal, – “Sfantul Ierarh Calinic in constelatia sfintilor neoisihasmului romanesc”;
– Avocat Bebe Ungureanu, Prefectul Judetului Valcea;
– Prof. Drd. Florin Epure, Director Directia judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National;
– Pr. Prof. Dr. Aurel Pavel, Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei ?aguna”, Sibiu – „Sfantul Calinic organizator al scolilor de pregatire a clerului si sustinator al activitatilor tipografice si culturale”;
– Pr. Prof. Dr. Ioan Stancu, Facultatea de Teologie Pitesti: „Unitatea Bisericii in lucrarea Sfantului Calinic”;
– Pr. Prof. Dr. ?tefan Resceanu, Facultatea de Teologie Craiova: „Activitatea Sfantului Calinic in sprijinirea Uniri Principatelor”;
– Conf. Univ. Dr. Ioan ?t. Lazar: „File pentru Acatistul Sfantului Calinic de la Cernica, in viziunea poetului Valeriu Anania”;
– P.Cuv. Pr. Dr. Vartolomeu Androni – Exarh: „Viata Sfantului Calinic de la Cernica pana la alegerea sa ca episcop si motivele canonizarii”;
– Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic Liceal „Sfantul Nicolae”, Ramnicu-Valcea: „Sfantul Calinic sustinator al invatamantului teologic si organizator al scolilor de pregatire a clerului”;

?edinta a fost moderata de Ing. Dr. Mihai Sporis, eseit.
La finalul evenimentului, Corala preotilor din Protoieria Ramnicu Valcea, dirijata de Pr. Prof. Dr. Ioan Gavrila, a sustinut un concert de muzica religioasa.

Tot in aceasta zi, incepand cu orele 15,30, a avut loc lansarea cartii “Monografia Manastirii Dintr-un Lemn”, in Sala de Conferinte a Complexului Cultural-Religios Sfantul Antim Ivireanul din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Lansarea cartii rasoforelor Tecla Fuioaga si Teodosia Barac a fost moderata de Pr. Prof. Dr. Nicolae Balasa. “Monografia Manastirii Dintr-un lemn”.
in prefata monografiei inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului a subliniat importanta aparitiei unei astfel de lucrari: “Cartea de fata "Monografia Manastirii Dintr-un Lemn" vine sa aduca noi date din trecutul plin de viata duhovniceasca si de nevoile monahilor care au ostenit si ostenesc pe aceste mirifice locuri.

Toate Sfintele Manastiri si Schituri au legendele lor care se impletesc cu istoricul fiecareia. Asa si aici, izvodul porneste de la Sfanta Icoana a Maicii Domnului, Facatoare de minuni, unica in Romania, si arborele secular care si-a pus tulpina ca Sfanta Masa a Mantuitorului Hristos, iar crengile drept adapost.
Autoarele acestei monografii, rasofora Tecla Fuioaga si rasofora Teodosia Barac, au reusit printr-o migaloasa si rodnica cercetare, sa dea la lumina zilei cea mai documentata "Monografie" a Sfintei Manastiri, din ce s-a scris pana in prezent. Lucrarea nu epuizeaza toate datele si infaptuirile ce s-au facut in decursul timpului, lucru consemnat si de autoare. insa, cercetarea facuta da o imagine destul de cuprinzatoare a manastirii. Continutul ei este dat intr-o limba placuta ce nu lasa pe cititor decat la otpustul lucrarii.”
La manifestare au fost prezenti preoti, profesori universitari, istorici, jurnalisti, profesori, monahi, monahii si elevi ai Seminarului Teologic din Ramnicu Valcea.

Scrisoare transmisa de Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

Un parteneriat: Lacasuri Ortodoxe Arhiepiscopia Ramnicului – 2010

©redactor KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 13/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.