In Franta, a fost publicat un ghid pentru protejarea minorilor in fata derivelor sectare

Ghid despre pericolul derivelor sectare Lacasuri Ortodoxe: din Paris
In Franta, a fost publicat un ghid pentru protejarea minorilor in fata derivelor sectare

Misiunea interministeriala de vigilenta si lupta impotriva sectarismul (Miviludes) a publicat joi, 14 octombrie 2010, un "ghid de protejare a minorilor impotriva derivelor sectare", care le explica acestora cum se definesc si cum se recunosc sectele, si le semnaleaza derivele si combaterea lor.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


Conform unui raport AFP, documentul subliniaza faptul ca minorii sunt "un public vulnerabil si o tinta a miscarilor sectare", locuind cu parintii lor, ei insisi adepti sau rezultat al influentelor terapeutilor sau formatorilor prin metode periculoase pentru sanatatea fizica sau mentala.

Publicat in 4000 de exemplare, ghidul este destinat serviciilor de protectie a mamei si copilului, personalului didactic, profesionistilor din domeniul sanatatii, asistenta sociala, primariilor s.a..

Deriva sectara, despre care reaminteste Miviludes, "se caracterizeaza prin punerea in aplicare a presiunilor sau tehnicilor al caror scop sau efect sunt crearea, mentinerea sau exploatarea unei persoane, sub forma psihologica sau fizica, provocandu-i pagube acesteia sau societatii".

Ghidul explica modul de evaluare a pericolelor materiale si morale, de exemplu, atunci cand exista abandon scolar, izolare, dieta saraca, indoctrinare, discurs stereotip etc.

El mai reaminteste, de asemenea, obligatia raportarii situatiei periculoase la care este supus un minor, catre autoritatile judiciare sau medicale.

Miviludes, infiintata in anul 2002, publica un raport, anual, si in mod regulat produce ghiduri pe teme speciale, cum ar fi de exemplu satanismul sau riscul sectar in intreprinderi.

Acest ghid are 120 de pagini si costa 15 Euro.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.