Profesorul univ. dr. Nicolae V. Dura, Prorectorul Universitatii Ovidius Constanta, la al doilea titlul de Doctor Honoris Causa

Profesorul univ. dr. Nicolae V. Dura, Prorectorul Universitatii Ovidius Constanta, la al doilea titlul de Doctor Honoris Causa

in ziua de 11 mai 2010, orele 11, Universitatea din Sofia (Bulgaria) va decerna Profesorului universitar dr. Nicolae V. Dura, Prorectorul Universitatii Ovidius Constanta, personalitate marcanta a vietii universitare romanesti, titlul de Doctor Honoris Causa.


De-a lungul carierei sale universitare, profesorul Nicolae V. Dura a primit numeroase premii si distinctii nationale si internationale. Acest ultim titlu academic, ce i se va decerna in curand, vine sa incununeze o activitate de cercetare stiintifica de peste 35 de ani, care i-a adus o recunoastere nationala si internationala, concretizata prin premiile si distinctiile primite.

Ca urmare a muncii sale de cercetare stiintifica, cu caracter inter si pluridisciplinar, profesorului i s-a acordat Gramata Patriarhala omagiala „Sofronie Vracianski”, inmanata de patriarhul Bisericii Bulgare, Preafericitul Maxim, in ziua de 1 iulie 1989, ca ordin – merit cultural – pentru descoperirea senzationala pe care a facut-o privind viata si activitatea ctitorului culturii bulgare, moderne, Episcopul Sofronie Vracianski, pe pamantul Tarii Romanesti, unde se refugiase de prigoana turcilor in anul 1803. Studiile privind rezultatele acestor descoperiri de arhiva au fost publicate in revistele „Romanoslavica”, Revista Academiei Bulgare (Sofia) si B.O.R. (Biserica Ortodoxa Romana).

Cu prilejul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania (1999), profesorului Nicolae V. Dura i s-a inmanat medalia pontificala jubiliara „Ut Unum Sint”, care este oferita personalitatilor de seama din lumea crestina, care au adus contributii meritorii in eforturile pentru refacerea unitatii crestine. De altfel, profesorul este singurul universitar roman (laic sau cleric) care a primit o astfel de Medalie din partea Suveranului Pontif.
Prima recunoastere, internationala, a valorii incontestabile a lucrarilor stiintifice elaborate de Profesorul univ. dr. Nicolae V. Dura, a venit din partea Frantei, in anul 2001. Este vorba de „Ordinul National al Meritului” (versiunea Legiunea de Onoare, Meritul Cultural), acordat in iunie 2001 de catre presedintele Frantei, Jacques Chirac, la propunerea Ministerului de Externe al tarii sale, pentru contributia adusa la promovarea culturii de limba franceza si la cunoasterea institutiilor si a legislatiei europene din primul mileniu, prin cartea sa ce numara peste 1000 de pagini, intitulata: Le Régime de la synodalité selon la législation canonique, conciliaire, oecuménique, du Ier millénaire, care a fost publicata la Bucuresti in anul 1999.

Un alt premiu prestigios este cel acordat de Academia Romana, Premiul A. D. Xenopol pe anul 2001, pentru munca de cercetare, de exceptie, concretizata in lucrarea publicata in limba franceza „Le Régime de la synodalité selon la législation canonique, conciliaire, oecuménique, du Ier millénaire”, decernat in ziua de 21 decembrie 2001.
in 2002 profesorului Nicolae V. Dura i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de ?tiinte Umaniste din Ostrog (Ucraina), cea mai veche Universitate din spatiul Sud-Est European, unde a predat candva si mitropolitul carturar Petru Movila.

La propunerea unor universitari rusi (teologi, canonisti, istorici, juristi), in august 2003 profesorul a fost decorat de Patriarhul Alexei al Moscovei si a toata Rusia cu cea mai inalta distinctie oferita de aceasta Biserica Ortodoxa, si anume „Ordinul Sfantului Vladimir”, pentru lucrarile sale cu continut ecleziologico-canonic si istoric, care au adus o contributie meritorie atat in evaluarea vechilor izvoare ale legislatiei canonice, cat si in abordarea unei tematici de interes panortodox (diaspora ortodoxa, statutul canonic al Patriarhului Constantinopolului, intrunirile viitorului sinod panortodox etc.).
in acelasi an, 2003, profesorul a fost distins cu Ordinul „Nasterea Domnului” de Episcopia de Edinet si Briceni (Republica Moldova) pentru activitatea sa publicistica si redactionala.
Uniunea Juristilor din Romania i-a acordat Profesorului univ. dr. Nicolae V. Dura „Premiul Mircea Manolescu”, pe anul 2006, pentru contributiile sale in domeniul stiintelor juridice (istoria institutiilor europene, drept european si drept international, istoria dreptului, drept bizantin, drept religios si drept canonic comparat).

in 26 octombrie 2007 primeste titlul de „Cetatean de onoare al Ramnicului” – la propunerea Consiliului municipal din Ramnicu Valcea – ca urmare a activitatii sale pentru promovarea valorilor culturii, spiritualitatii si traditiilor romanesti, inclusiv a celor de pe plaiurile valcene, in numeroase tari si centre universitare europene.
Toate aceste distinctii si premii, acordate de catre Presedintia Frantei, Academia Romana, Patriarhia Moscovei, Biserica din Republica Moldova, Papa Ioan Paul al II-lea, Uniunea Juristilor din Romania etc., sunt o apreciere a unei activitati prodigioase, de studiu si cercetare, care imbratiseaza o tematica inter, pluri si transdisciplinara (teologie, drept, filosofie, litere, istorie etc.), cu un pronuntat caracter umanist, de sorginte europeana. Respectivele distinctii evidentiaza totodata contributia meritorie pe care Profesorul univ. dr. Nicolae V. Dura a adus-o in domenii care necesita o pregatire multi-disciplinara si o deplina metrizare a instrumentelor de cercetare stiintifica (metoda, rigurozitate, obiectivitate, limbi – vechi si noi etc.).

La festivitatile din Bulgaria vor participa cadre didactice din Universitatea Ovidius, doctoranzi si masteranzi.
in ziua de 12 mai 2010, delegatia din Constanta, condusa de iPS Sa, prof. univ. dr. Teodosie Petrescu, Decanul Facultatii de Teologie, va participa la Simpozionul prilejuit de aniversarea ctitorilor culturii bulgare Kiril si Metodiu. Cu aceasta ocazie, profesorul Nicolae V. Dura va sustine si o prelegere academica despre „Limba slavona, limba Cultului divin si a culturii medievale romanesti”. Tot in aceeasi zi, Prorectorul Universitatii constantene si intaistatatorul tomitan se vor intalni cu patriarhul Bisericii Bulgare, Preafericitul Maxim, cu personalitati ale vietii publice (culturale, religioase si socio-politice) din Bulgaria si cu reprezentanti ai mass-mediei.

©Autor: Prep. univ. drd. Catalina Mititelu – Universitatea Ovidius Constanta

Redactor: Alex-Daniel Rotariu

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.