Raportul amanuntit al vizitei primatului Bisericii Ortodoxe a Americii in Slovacia

Lacasuri Ortodoxe: din New York
Arhiepiscopul ortodox Demetrios (primatul Bisericii Ortodoxe din SUA) a incheiat o vizita de patru zile in Slovacia, in ziua de 17 iunie 2010, in timpul careia a primit titlul de doctor onorific al Universitatii din Presov. Episcopul Savas de Troas si Arhidiaconul Panteleimon l-au insotit in aceasta calatorie.


Vizita a inceput duminica, 13 iunie 2010, Arhiepiscopul Demetrios slujind Sfanta Liturghie in Biserica Sf. Serafim de Sarov si Sf. Chiril si Metodie din orasul Bardejov, alaturi de Prea Fericitul Parinte Arhiepiscop Christopher de Praga si intreaga Cehie si Slovacie, IPS Mitropolit Ioan de Presov, PS Episcop Savas de Troas si Episcopul Paisie de Goritze (Polonia).

Dupa Liturghie, a fost oficiata si o slujba de binecuvantare a noului turn al clopotnitei bisericii. Ulterior, primarul din Bardejov, dr. Boris Hanuscak, i-a facut o primire calduroasa si a avut o discutie informativa cu Eminenta Sa, in interiorul Primariei. Dupa-amiaza, Arhiepiscopul Demetrios, insotit de Arhiepiscopul Christopher si Mitropolitul John, a vizitat "Casa de lemn", un important muzeu local si capela mica dedicata celor Trei Ierarhi, un cor local interpretand cateva cantece religioase si imnuri.

In ziua de luni, 14 iunie 2010, la Universitatea din Presov, Arhiepiscopului Demetrios i s-a conferit un titlu de doctor onorific in Teologie, in timpul unei ceremonii la care au participat mai multi membri ai comunitatii academice din Slovacia, decanul ?colii de Teologie, Pr. Dr. Ioan Zozulak, alti oficiali, cadre didactice si multi studenti si vizitatori. in aceeasi seara, Arhiepiscopul Demetrios a efectuat o vizita oficiala in sediul eparhial al Mitropolitului Ioan de Presov si Slovacia. Cei doi lideri au discutat despre provocarile Bisericii Ortodoxe, cu care se confrunta Bisericile din America si din Slovacia.

Marti, 15 iunie 2010, Arhiepiscopul a emis o adresa, ca parte a conferintei biblice organizate de ?coala de Teologie a Universitatii din Presov, intitulata "Asistenta Sociala a Bisericii". Seara, Arhiepiscopul, la invitatia Mitropolitului Ioan din Presov, a vizitat Catedrala Sf. Alexandru Nevski in timpul slujbei Vecerniei si a tinut un scurt cuvant adresat congregatiei.

Miercuri 16 iunie, Arhiepiscopul Demetrios, alaturi de episcopul Savas si de Arhidiaconul Panteleimon, insotit de Diaconul John Zozulak si oficiali ai Bisericii a vizitat trei parohii, din orasele Svidník, Medzilaborce si Stropkov, situate intr-o zona de lupte inversunate in timpul celui de-al doilea razboi mondial. in orasul Medzilaborce, Arhiepiscopul Demetrios a vizitat orfelinatul ortodox Sf. Nicolae, care isi ofera serviciile unui numar impresionant de aproximativ 80 de copii.

La intoarcerea din aceasta calatorie, Arhiepiscopul Demetrios si-a exprimat aprecierea profunda si stima fata de credinciosii Bisericii Ortodoxe a Slovaciei, care asigura marturisirea vindecatoare si constructiva a credintei, mai ales in conditiile extreme si persecutiile prin care acestia au trecut pe parcursul a zeci de ani.

©Traducere Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
Redactare: Ana-Carmen Ion

In acest moment, articolul poate fi citit doar de Lacasuri Ortodoxe!
Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 23/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.