publicat în: Arhivă

Moartea scriitorului ceh Arnost Lustig, autorul unor romane despre Holocaust

Arnost Lustig Lacasuri Ortodoxe: din Praga
Scriitorul ceh Arnost Lustig, autorul a numeroase carti despre Holocaust, care a fost un supravietuitor al acestuia, a murit sambata, 26 februarie 2011, in Praga, la varsta de 84 de ani, dupa o boala lunga, a declarat Marketa Malisova, directoarea editurii Franz Kafka din Praga.

Nascut intr-o familie de negustori evrei, la 21 decembrie 1926 in Praga, Lustig a fost deportat de nazisti in ghetoul de la Terezin, la varsta de 16 ani, apoi in lagarele de concentrare de la Buchenwald si Auschwitz.


in aprilie 1945, el a reusit sa fuga. Experienta sa a insemnat o sursa de inspiratie pentru "(Tenebrele) intunericul nu are umbra", ecranizat in 1964 sub titlul "Diamantele noptii".

in primele sale lucrari, "Noapte si Speranta" (1957) si "Diamantele Noptii" (1958), Arnost Lustig punea in scena oameni obisnuiti, batrani si tineri, care se confruntau cu o situatie extrema.

Cartile sale cele mai cunoscute, "Dita Saxova" (1962) si "Rugaciunea pentru Katerina Horovitzova" (1964), au avut ca eroine femei.

Dupa intrarea tancurilor sovietice in Praga, in 1968, Lustig a fost exilat in Statele Unite, retragandu-se in patria sa dupa caderea comunismului, in 1989.