Botezului Domnului, la Drobeta Turnu Severin – 2010

in ziua praznuirii Botezului Domnului, miercuri 6 ianuarie, la Drobeta Turnu Severin, dupa Sfanta Liturghie, de la ora 11, ierarh, preoti si credinciosi au mers in procesiune de la toate bisericile din municipiu spre portul dunarean pentru slujba sfintirii aghiasmei mari.


in drumul lor toate grupurile de credinciosi s-au intalnit cu grupul care a pornit de la Catedrala Episcopala, alaturi de Prea Sfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei. in cadrul procesiunii a fost purtata Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce, Icoana Botezului Domnului dar si steaguri inalte ce au zugravite pe ele diferite scene biblice, printre care si scena Botezului Domnului. in port, intr-un loc special amenajat, slujba sfintirii aghiasmei celei mari a fost savarsita de Parintele Episcop Nicodim, dupa care ierarhul a binecuvantat apele fluviului Dunarea.

Credinciosii au luat apoi in vase agheazma cea mare, au gustat-o si au dus-o cu evlavie la casele lor.

Efectele Aghezmei mari asupra credinciosilor care sunt de fata sau care se vor stropi si vor gusta din ea le arata insasi randuiala slujbei, indeosebi textul ecteniei si al rugaciunii de sfintire. Agheasma mare se pastreaza nestricata vreme indelungata, ramanand tot asa de proaspata, de curata si de buna la gust, ca si atunci cand a fost scoasa din izvor, fapt pe care il remarca, din vechime, Sfintii Parinti si scriitorii bisericesti.

In casele credinciosilor, agheazma se pastreaza la loc de cinste, in vase (sticle) curate, in care se pune de obicei un fir de busuioc. Credinciosii gusta dintr-insa pe nemancate, in zile de post si ajunare sau la sarbatori mari dupa biserica. Se obisnuieste (mai ales in Moldova) sa se guste dintr-insa timp de opt zile in sir, mai ales de la ajunul Bobotezei pana la odovania praznicului, adica pana la 13 ianuarie inclusiv.

ALBUM FOTO:

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.