Praznicul Botezului Domnului la Braila si Galati – Dunarea de Jos

La praznicul Botezului Domnului, iPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos a savarsit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala “Nasterea Domnului” din Braila. incepand cu orele 11.00, in dangat de clopote, precedati de fanfara militara, clerul si multimea de credinciosi, avand in frunte pe ierarhul lor, au pornit de pe esplanada catedralei catre faleza Dunarii, unde a avut loc slujba de sfintire a apelor.


in cuvantul rostit, iPS Sa a aratat credinciosilor braileni importanta sarbatorii Botezului Domnului:

„La praznicul acesta, Mantuitorul ni Se descopera la varsta deplinatatii, de 30 de ani, ca un Rau de har si de pace. De aceea, Botezul Mantuitorului arata, pe de o parte, curatirea noastra spirituala, sufleteasca, pocainta noastra pentru greselile noastre, dar si iertarea pacatelor, caci <<astazi firea apelor se sfinteste, iar firea omeneasca este ridicata de Domnul la demnitatea ei>>.”

Totodata, iPS Sa a vorbit despre datinile ortodoxe legate de acest praznic: „Astazi, dupa indatinata si sfanta randuiala a Ortodoxiei, se sfintesc apele toate. De aceea, ne indreptam spre Dunare, purtatoare a tuturor apelor.

Te rugam, Doamne, coboara harul Duhului Sfant in crucea Ta, care arata toate greutatile noastre, lansate odata cu crucea pe apa, ca sa curga si sa ramana apoi crucea usurata, cum o vor pescui voinicii, curatita si purificata.”

Anul acesta, iPS Sa a aruncat crucea de la bordul unui remorcher acostat la mal, iar trei braileni s-au incumetat sa inoate in apele reci ale Dunarii pentru a o recupera. Dintre acestia, tanarul Bogdan Vasiliu, de 28 de ani, a reusit sa aduca crucea la mal, pentru a opta oara in ultimii zece ani.

La orele 13:00, iPS Casian a fost intampinat de un sobor de preoti si multime de credinciosi la kilometrul 0 al orasului Galati, in fata bisericii Precista, pe faleza Dunarii. Boboteaza este si o marturie concreta a comuniunii dintre credinciosii Arhiepiscopiei din cele doua mari centre municipale, Galati si Braila. De aceea, s-a consfintit obiceiul de a incepe sfintirea apei Dunarii la Braila si apoi, pe firul apelor, ierarhul soseste in orasul de resedinta, la cel mai semnificativ centru spiritual: manastirea medievala Precista. Ca in fiecare an, o mare de credinciosi sta in fata Dunarii linistite, asteptand sfintirea. Dupa savarsirea slujbei sfintirii Apei celei Mari, iPS Sa a adresat un cuvant de invatatura in care a indemnat pe credinciosi sa „invete de la ape”: „Cand participam in numar asa de mare, in acest loc sacru de la Dunare pentru sarbatoarea Bobotezei, marturisim, de fapt, marele adevar de credinta al sfintirii tuturor apelor. De la apa sfintita a Dunarii invatam sa avem statornicie in credinta si sa apreciem puterea apelor de a curata atat mizeriile noastre omenesti vazute, dar mai ales pe cele ascunse in interior. Apele afunda si apoi indeparteaza mizeriile pe care noi uneori le scoatem prea usor la suprafata vietii semenilor nostri. Sa ne ajute Mantuitorul sa ne curatim pe dinlauntru, iar apoi si atitudinea fata de semeni va fi mult mai curata!”.

Particularitatea la Galati o constituie lansarea Sfintei Cruci de pe celebrul vas stefanian „Panzarul Moldovenesc”, reconstituit in anul 2004, la cinci sute de ani de la trecerea Binecredinciosului Voievod ?tefan cel Mare in vesnicie. De pe mal, 12 galateni s-au aruncat in apele Dunarii ce masurau o temperatura de doar 2,5 grade Celsius, pentru a recupera crucea din lemn. Cel care a ajuns primul la cruce a fost Viorel Preda, de 43 de ani. Din 1995 participa, anual, la acest inedit concurs, si este pentru a treia oara cand iese castigator din apele reci ale Dunarii: „De fiecare data cand sar, simt o mare bucurie in suflet. Nu mi-e frig, vreau doar sa castig. Am reusit sa mai duc crucea acasa in 2001 si 2003, iar in fiecare an in care am reusit sa fac asta mi-a mers bine.”

iPS Parinte Casian a rostit un cuvant de binecuvantare de la bordul panzarului stefanian: “Astazi, firea apelor se sfinteste, ne-a invatat Biserica la praznicul Epifaniei Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cand S-a botezat in Iordan de la Ioan. Astazi, la Dunarea de Jos, ca si in multe locuri din Biserica noastra, Dunarea aduna toate apele si devine, deodata, Iordanul si cristelnita crestinarii poporului nostru. Sa ajute Dumnezeu ca sfintirea firii apelor sa se traduca prin gustarea din aghiasma in sfintirea sufletelor, in sfintirea trupurilor, in sfintirea caselor, in sfintirea vietii, in sfintirea lucrarii tuturor romanilor. La multi si binecuvantati ani, de pe istoricul vaporas din timpul Sfantului ?tefan cel Mare de aici, de la Dunarea de Jos!”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.