ION COSTIN – NUME NOTORIU IN ISTORIA TARII. 70 DE ANI DE LA TRECEREA IN NEMURIRE

in data de 14 ianuarie 2010, inaltpreasfintia Sa Petru, Arhiepiscop al Chisinaului Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, insotit de P.C. Pr. Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei, a participat la SIMPOZIONUL INTERNATIONAL „ION COSTIN – NUME NOTORIU iN ISTORIA T?RII. 70 DE ANI DE LA TRECEREA iN NEMURIRE”, organizat de Primaria Municipiului Chisinau.


Obiectivul acestui eveniment este demararea unui proiect de cultural – religios de comemorare a personalitatilor care au contribuit prin activitatea lor la opera de reintregire a neamului romanesc.

Cu aceasta ocazie iPS Petru a adresat auditoriului urmatorul mesaj:

„ Membru al Sfatului Tarii si primar al Chisinaului, Ion Costin, face parte dintre personalitatile marcante ale Basarabiei, care au stiut sa valorifice si sa combine admirabil spiritul national cu cel politic, cultural cu cel administrativ. Traind intr-o conjunctura favorabila pentru repararea unei nedreptati fata de pamantul strabun, fara frica si cu incredere mare au infaptuit un lucru istoric care pentru multi dintre noi trebuie sa fie model si exemplu.

Stralucit reprezentant al tarii sale, al culturii si spatiului spiritual basarabean, Ion Costin alaturi de alte personalitati este parte componenta a istoriei noastre si al valorilor noastre.

Dupa o perioada de lunga tacere in care oamenii vrednici de pomenit ai neamului au fost dati uitarii, salutam si binecuvantam toate initiativele care au ca scop valorificarea si promovarea personalitatilor care prin viata si activitatea lor s-au inscris in istoria, cultura si spiritualitatea noastra romaneasca”.

Cu binecuvantarea iPS Petru, un sobor de preoti si diaconi au oficiat un Parastas de pomenire a membrului Sfatului Tarii si primar al Chisinaului, Ion Costin(1887-1940), la Cimitirul Armenesc. Din Sobor a facut parte P.C. Pr. Arhimandrit Andrei Caramalau, staretul Manastirii Sf. Ap. Andrei de la Durlesti, P. C. Pr. Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei, P.C. Pr. Andrei Deleu, seful Cancelariei, P.C. Pr. Serafim Banari, P.C. Pr. Diacon Ioan Banari.

Dupa parastas a fost organizata o agapa crestina pentru pomenirea Ex-Primarului Ion Costin.

La toate aceste evenimente a participat doamna Maria Costin – nora d-nului Ion T. Costin din Bucuresti, reprezentanti ai Guvernului Republicii Moldova, Primarul, viceprimarii, consilieri ai municipiului Chisinau, autoritati din domeniul administratiei publice locale, istorici, personalitati ai culturii noastre romanesti si patrioti ai Basarabiei.

Biroul de Presa al Mitropoliei Basarabiei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.