publicat în: Arhivă

Patriarhul de Constantinopol in luna mai la Moscova

Patriarhul de Constantinopol in luna mai la Moscova
Patriarhul ecumenic Bartolomeu I de Constantinopol va merge in vizita oficiala in Rusia, in a doua jumatate a lunii mai, la invitatia Patriarhului Kiril al Moscovei si al intregii Rusii, aflam de la Radio Vatican, care citeaza agentia catolica italiana SIR. Anuntul a fost facut marti, 12 ianuarie 2010, in capitala rusa, intr-o conferinta de presa, de catre Arhiepiscopul Hilarion, responsabilul cu relatiile externe in cadrul Patriarhiei de Moscova.


Patriarhul de Constantinopol in luna mai la Moscova

Vizita are o importanta istorica, subliniaza Radio Vatican. Patriarhul Bartolomeu I a fost la Moscova pe 9 decembrie 2008, pentru a participa la inmormantarea patriarhului Alexei al II-lea.

"De aceasta data este vorba de o vizita oficiala a Patriarhului de Constantinopol facuta Bisericii Ortodoxe Ruse, prima dupa multi ani", a declarat Arhiepiscopul Hilarion. Aceasta vizita este posibila dat fiind ca in 2009 a existat "o substantiala imbunatatire a raporturilor noastre cu Patriarhatul de Constantinopol", "constienti fiind de necesitatea unei majore si mai stranse cooperari dintre Bisericile Ortodoxe", dupa cum s-a constatat si in cursul vizitei Patriarhului Kiril la sediul Patriarhiei ecumenic in iulie 2009.

Raspunzand la intrebarea unui jurnalist despre posibilitatea unui acord intre cele doua Patriarhii privind situatia ecleziastica in Ucraina, unde ortodocsii sunt divizati in trei jurisdictii paralele, Arhiepiscopul Hilarion a raspuns ca pentru moment "nu exista niciun acord".

"Dar se intelege in mod clar, pentru ambele parti, ca procesul pozitiv initiat in 2009 implica acest fapt: nici unul dintre cei doi Patriarhi nu va face nimic impotriva teritoriului canonic al celuilalt si invers".

Patriarhul de Constantinopol in luna mai la Moscova

in aceiasi conferinta de presa, Arhiepiscopul Hilarion a declarat ca Patriarhul de Moscova va face o vizita Patriarhiei de Alexandria a Egiptului, la inceputul lunii mai, si in Patriarhia de Antiohia, cu sediul la Damasc, in Siria, in toamna acestui an.

Biserica ortodoxa din Lucaseuca – Republica Moldova