(VIDEO) Interviu cu noul Patriarh ales al Serbiei Irineu Niskii, realizat imediat dupa alegerea acestuia

Interviu cu noul Patriarh ales al Serbiei Irineu Niskii

Noul Patriarh ales al Serbiei este Prasfintitul Episcop Irineu de Nis. Clopotele Catedralei au rasunat aproximativ la ora 14:20 pm, marcand astfel alegerea celui de-al 45-lea Patriarh, Irineu-Niski.

Noul Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Sarbe, Irineu de Nis, a declarat intr-un interviu acordat imediat dupa alegerea sa, la Televiziunea Sarba (RTS), ca aceasta a fost voia lui Dumnezeu si vointa Adunarii Episcopilor.


"in aceasta pozitie dificila, am fost ales cu ajutorul fratilor si episcopilor cu care voi purta povara impreuna, si toate problemele", a spus Episcopul Irineu, imediat dupa alegeri.

Episcop de Nis, Irineu Gavrilovici, s-a nascut intr-un sat de langa Cacak Vidova, in anul 1930.

La terminarea gimnaziului, s-a inscris, si apoi a absolvit, seminarul din Prizren, urmand Facultatea de Teologie din Belgrad. in Manastirea Rakovica, Sanctitatea Sa Patriarhul Herman l-a tuns in monahism sub numele de Irineu.

A fost hirotonit ieromonah, in Biserica Ruzica (Kalemegdan), iar dupa studiile postuniversitare la Atena, a fost numit administrator al scolii monahale din Manastirea Ostrog.

Revenit in Prizren, a fost numit rector al Seminarului din localitate. in 1974 a fost ales episcop de Preafericirea Sa Patriarhul sarb Pavle, cu titlul de Episcop de Moravica.

Un an mai tarziu a fost ales Episcop de Nis, functie in care a slujit 35 de ani.





© – Lacasuri Ortodoxe 2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.