Sarbii il plang pe Patriarhul Pavle

Lacasuri Ortodoxe: din Belgrad/Serbia

Sarbii il plang pe Patriarhul Pavle

(traducere dupa un articol de Dusan Stoianovici)

Mii de oameni au asteptat in cordoane lungi, sa aduca un omagiu fostului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe, Pavle, la o Biserica din Belgrad.


Trupul neinsufletit al Patriarhului Pavle a fost asezat intr-un sicriu deschis, in Biserica “Saborna”. Acesta a fost cunoscut pentru smerenia si modestia de care a dat dovada, de la preluarea conducerii bisericii, in anul 1990.

Aflat la varsta de 95 de ani, acesta s-a mutat la Domnul in dimineata zilei de duminica, intr-un spital in care a fost internat timp de doi ani de zile, pentru probleme de inima si plamani.

Pavle a condus o biserica formata din 7 milioane de membri, in perioada de renastere a acesteia, post comunista, si in timpul conflictelor sangeroase inter-etnice din Balcani, in anii 1990. El a facut apel la pace si conciliere in timpul luptelor, dar nu a reusit sa condamne in mod deschis nationalismul extremist al fostului presedinte sarb Slobodan Milosevic, care a declansat razboaiele impotriva catolicilor croati si bosniaci si a musulmanilor din Kosovo, in anii 1990.

Au fost raportate dispute interne, peste care Pavle a reusit insa sa treaca. Alegerile vor avea loc in termen de 40 de zile de la moartea lui Pavle. ?ansele cele mai mari le are in prezent influentul episcop Amfilohije, cunoscut pentru pozitia sa anti-Occidentala si ultranationalista.

"Patriarhul Pavle s-a bucurat de respect in sanul credinciosilor ortodocsi si a pledat pentru dialogul inter-religios", a afirmat seful comunitatii islamice din Bosnia, Mustafa CERIC, luni, 16 noiembrie 2009. "Speram ca Biserica Sarba Ortodoxa va continua traditia Patriarhului Pavle, in beneficiul tuturor oamenilor, in bine, avand o istorie comuna si o speranta comuna intr-un viitor mai bun in regiunea noastra."

Presedintele croat Stipe Mesic a trimis o scrisoare de condoleante Bisericii Ortodoxe Sarbe, luni 16 noiembrie 2009, in care isi exprima "intristarea" la aflarea vestii decesului Patriarhului Pavle. Ca om nascut in Croatia, Pavle "s-a ingrijit mai ales" de spiritualitatea credinciosilor ortodocsi din Croatia”, a declarat Mesic.

Trupul neinsufletit al Patriarhului Pavle a fost depus in Biserica Saborna, vizavi de Sediul Central al Bisericii Ortodoxe Sarbe din Belgrad.

Oamenii au trecut pe rand sa isi aduca omagiul lor Patriarhului, intr-un flux continuu, sarutand portretul acestuia, Biblia, sau Crucea aflata in mana sa.

"A fost un sfant in viata", a declarat Marina Jovanovic, o femeie care a asteptat ore in sir pentru a intra in biserica si a ajunge la sicriul Patriarhului. "Cu siguranta Serbia va plange lipsa lui".

Mai multe steaguri au fost arborate pe cladirile oficiale. Guvernul a declarat trei zile de doliu. Clopotele vestesc moartea lui Pavle.

inmormantarea Patriarhului Pavle va avea loc joi, 19 noiembrie 2009, intr-o manastire aflata in suburbia Belgradului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.