Jumatate de milion de credinciosi ortodocsi, la procesiune: Patriarhul Pavle – “Sfantul calatorind pe jos”

Lacasuri Ortodoxe: din Belgrad, Serbia

"Am venit sa ne luam bun-ramas de la cel mai bun om care a trait vreodata"

Sute de mii de oameni s-au alaturat procesiunii funerare, astazi joi 19 noiembrie 2009, alaturi Patriarhului Pavle, liderul Bisericii Ortodoxe Sarbe din perioada de renastere post-comunista si a conflictelor din Balcani, anii 1990.


Pavle, un patriarh foarte popular, cunoscut pentru modestia si smerenia sa, s-a mutat la Domnul la sfarsitul saptamanii trecute, la varsta de 95 de ani, dupa ce a fost spitalizat timp de doi ani, din cauza unor probleme de inima si plamani. Acesta a condus cei 7 milioane de membrii ai Bisericii, incepand din anul 1990.

Preoti invesmantati in alb si episcopi au participat la rugaciunile funerare din Biserica Soborna – Belgrad, unde trupul neinsufletit al Patriarhului, acoperit de vesminte de culoare verde si o tesatura brodata in aur, asezat intr-un sicriu deschis, a fost inconjurat permanent de lumina lumanarilor aprinse.

Sicriul a fost asezat pe un suport special, multimii si clerului alaturandu-se si liderii sarbi, intr-o procesiune solemna catre Biserica (Catedrala –Templul) Sfantul Sava, cea mai mare biserica crestina ortodoxa din Balcani.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a condus slujba Sfintei Liturghii, in fata maselor adunate in afara Bisericii din marmura alba.

Bartolomeu I l-a descris pe Patriarhul Pavle, ca fiind un “mare lider spiritual”, in timpul unei epoci tulburi pentru natiune.

"Chipul si aspectul sau radiau sfintenie si dreptate", a mai spus el. "A fost un calugar adevarat, un om al rugaciunii nesfarsite, natural si calm, dar, in acelasi timp, un luptator care nu s-a dat un pas inapoi, gata de orice sacrificiu, la nevoie."

Presedintele Serbiei, Boris Tadic, care a participat la rugaciuni, a multumit fostului patriarh "pentru ca a fost acolo pentru noi, cu faptele sale, cu mesajul pe care trebuie sa-l pastram intotdeauna, de a fi oameni, niciodata neraspunzand la raul altora, cu raul din noi."

Televiziunea de stat a estimat ca aproximativ jumatate de milion de credinciosi ortodocsi, multi dintre vecinii din Bosnia si Muntenegru, au participat la procesiunea funerala din centrul orasului Belgrad, pe drumul salutat de clopotele fiecarei biserici.

Pavle a fost inmormantat astazi, joi 19 noiembrie 2009, intr-o manastire dintr-o suburbie a Belgradului, in urma unei ceremonii private la care au participat doar liderii bisericii si oficialii sarbi.

"Am venit sa ne luam bun-ramas de la cel mai bun om care a trait vreodata", a spus Gojko Ljubovic, in varsta de 53 de ani, fost profesor in orasul de sud, Vranje. "A facut atat de mult pentru natiunea sarba…"

Patrarhul Pavle, cunoscut ca "sfantul calator pe jos" (the walking saint) a chemat la pace si la conciliere in timpul razboaielor din Balcani, desi unii critici politici sustin ca nu a reusit sa condamne deschis nationalismul extremist al fostului presedinte sarb Slobodan Milosevic, care ar fi declansat lupte in anii 1990.

Dupa Liturghie, Episcopul Amfilohije l-a descris pe Pavle ca fiind un "om modest si linistit, care acum este un far luminator, ce straluceste pentru noi, in ceruri."

"Oamenii au curs ca un rau prin Biserica, doar pentru a-l atinge" – a mai spus Amfilohije, referindu-se la multimea de oameni veniti in Biserica Saborna, pentru a aduce un ultim omagiu Patriarhului Pavle, incepand inca din ziua de duminica.

FOTOGRAFII de la SLUJBE, AICI:

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.