publicat în: Arhivă

PS PARINTE CORNELIU, EPISCOPUL HUSILOR, LA 10 ANI DE ARHIERIE

De praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor, a aniversat 10 ani de arhierie.

Preasfintitul Parinte Corneliu a fost hirotonit arhiereu la data de 21 noiembrie 1999, cu titulatura de Barladeanul, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei si Preasfintitul Ioachim, fost Episcop al Husilor in perioada 1996 – 2009.


Din soborul de slujitori prezenti la acest eveniment au mai facut parte si arhimandritul Sebastian Pascanu, actualul Episcop al Slatinei si Romanatilor, dar si arhidiaconul Ciprian Spiridon, actualmente Episcop-Vicar Patriarhal.

Hirotonia Preasfintiei Sale in treapta arhieriei s-a desfasurat in Catedrala Episcopala din Husi, dupa ce cu o seara inainte in aceeasi catedrala s-a savarsit slujba ipopsifierii sau chemarii la arhierie de catre inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos si Preasfintitul Ioachim, Episcop al Husilor.

Preasfintitul Parinte Corneliu a fost tuns in monahism la Catedrala Episcopiei Husilor in data de 21 noiembrie 1997, a doua zi a fost hirotonit ierodiacon, iar in 23 noiembrie ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. in Eparhia Husilor a activat mai intai ca profesor de Seminar si consilier cultural la Centrul Eparhial. in anul 1998 a fost numit de catre PS Episcop Ioachim al Husilor vicar administrativ al Eparhiei si tot la propunerea PS Ioachim, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999.

La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Husilor, cu titulatura de "Barladeanul", fiind hirotonit in aceasta treapta in data de 21 noiembrie 1999 de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

La data de 18 iunie 2009, ierarhii Sfantului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfintitul Arhiereu Vicar Corneliu Barladeanul ca Episcop al Husilor. Slujba de intronizare a PS Parinte Corneliu, Episcopul Husilor, a fost oficiata de catre IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in data de 29 iunie 2009, de hramul Catedralei Episcopale “Sf. Apostoli Petru si Pavel”, in prezenta unui sobor impresionant de ierarhi, preoti si credinciosi.

Sarbatoarea oficiala a Preasfintitului Parinte Corneliu este in ziua de 29 iunie, data intronizarii in demnitatea de eparhiot al Episcopiei Husilor.

Preasfintia Sa a preluat scaunul chiriarhal al Episcopiei Husilor cu dorinta fierbinte de continuare a misiunii in spiritul apostolic al inaintasilor Preasfintiei Sale, care stralucesc prin viata si faptele lor si care au marcat o pagina luminoasa in istoria Bisericii noastre.

Pe langa dorinta si implicarea personala in slujirea celor saraci si cu nevoi materiale, dorinta Preasfintiei Sale este de a innoi si castiga sufletele celor peste 450.000 de locuitori ai acestor tinuturi pentru imparatia cerurilor.

Intru multi si binecuvantati ani, Preasfintite Parinte Episcop Corneliu!