“ADEVARUL”… despre Parintele Eugen Tanasescu

Pornind de la ascensiunea incontestabila a „Radio Dobrogea” in lumea media din Romania, ziarul „Adevarul de seara” a publicat un amanuntit reportaj despre omul, preotul si directorul radioului Arhiepiscopiei Tomisului, Parintele Eugen Tanasescu.

In editia din data de 4 octombrie 2009, articolul publicat in pagina centrala – un material portret – realizat de Sinziana Ionescu, reuseste sa puna in evidenta rezultatele deosebite ale "Preotului care slujeste oamenii din altarul Bisericii Sfintii ingeri si de la microfonul postului de radio care poarta numele taramului unde au fost crestinati romanii".



"Gandul catre haina preoteasca i-a infiripat dupa absolvirea primei facultati. in voiajele de practica, izolarea de pe nava i-a lasat ragaz sa se dedice contemplarii. Asa si-a dat seama ca nu prea avea ce cauta in marinarie. S-a inscris la Teologie. „Aveam in minte o imagine puternica din copilarie. Bunicul meu era dascal la biserica din Platonesti – Ialomita si un incendiu a distrus lacasul de cult. Singurul lucru ramas intact era Sfanta Masa, care nici macar nu fusese innegrita de fum. Era alba, imaculata intr-o mare de scrum“, povesteste preotul.

Radio Dobrogea, copilul de suflet

Dupa absolvirea Teologiei a urmat o alta neliniste: cum sa-si foloseasca pasiunea pentru radiofonie, mostenita de la tatal sau, in slujba Bisericii. Tentative avusese prin liceu, in Medgidia, unde incercase sa puna pe picioare un mic post de radio. Acum insa era timpul sa faca altceva, mai folositor pentru misiunea sa. „?ansa mea a fost inalt Prea Sfintia Sa, care a inteles ca mass-media este o putere ce poate inlesni ca mesajul Bisericii sa ajunga catre oameni.

in 2004, Arhiepiscopia a obtinut licenta pentru radioul confesional Radio Dobrogea, care impartea frecventa de 104,4 FM cu Vocea Evangheliei a penticostalilor si Vocea Sperantei a baptistilor“, spune preotul. in 2008, cand a trecut pe frecventa 99,7 FM cu emisie non-stop, Arhiepiscopia a cedat spatiul de pe 104,4 FM postului Radio T al comunitatii musulmane. „Numele de Radio Dobrogea a fost ales pentru ca Dobrogea este un brand al bunei intelegeri intre etnii, un pamant apostolic, unde duhul crestin lasat de Sfantul Andrei si-a pus amprenta prin toleranta“, explica Eugen Tanasescu.

La Radio Dobrogea, copilul de suflet al parintelui Tanasescu, se asculta muzica buna (in special de pe discuri de vinil), se face revista presei, se realizeaza emisiuni pentru sanatatea trupului si sufletului, se dau stiri. ?i bineinteles se difuzeaza slujbele bisericesti. Recent, postul a lansat optiunea de a viziona ce se intampla in studioul de radio – o premiera pentru posturile de factura similara. „Este pentru internauti, ne-am folosit de curiozitatea lor“, recunoaste preotul Tanasescu. Strategia a functionat: in doua zile, 1.000 de ascultatori au intrat pe www. radiodobrogea.ro/video-live.

Prima stire a omenirii

Cum se impaca nelinistea jurnalistului cu pacea preotului? Sigur, ambele meserii sunt in slujba omului. „in opinia mea, primii jurnalisti crestini au fost Sfintii Apostoli, care au scris Epistolele si Evangheliile, scrieri ce sunt cele mai importante publicatii ale lumii, facute pentru informarea si formarea omenirii. Iar prima stire stiti care e? «Hristos a inviat!»“, zambeste parintele Tanasescu.

Ca om de radio, preotul este mahnit de ce aude si vede prin presa. „Audienta este singurul criteriu? Calitatea unde e? Sigur ca toti au dreptul la libera exprimare. Dar si celalalt are dreptul la frumos. De ce relateaza presa numai despre o lume de nebuni? Nu-si pune problema efectului pe termen lung. Vai celui prin care vine sminteala! Fac un apel umil: presa sa fie mai solidara cu cei carora ne adresam. Sa nu ne pese doar de noi. Macar sa nu ranim mai departe!“. Ce l-ar ruga pe Dumnezeu preotul Eugen Tanasescu? „Sa ne ajute sa avem inima mai iubitoare si gura mai inteleapta“."

Cititi mai multe despre preotul Eugen Tanasescu in Adevarul de Seara

Articolul poate fi accesat si la urmatoarea adresa de internet (click aici:)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.