Arhiepiscopul Eftimie al Romanului si Bacaului implineste astazi 95 de ani

La o zi dupa sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, Arhiepiscopia Romanului si Bacaului il serbeaza pe inaltpreasfintitul Eftimie Luca, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, care implineste astazi venerabila varsta de 95 de ani.


Nascut in anul izbucnirii primului razboi mondial, pe 9 noiembrie 1914, ierarhul de la Roman avea sa fie hirotonit ieromonah in anul cand puterea comunista incepea sa-si arate coltii in fata unei Romanii intrata in umbra ciumei rosii, respectiv in 1947. Cel care l-a hirotonit preot a fost mitropolitul Irineu Mihalcescu, unul dintre cei mai importanti ierarhii romani din perioada interbelica. A fost coleg de seminar cu vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, dar si cu episcopii Gherasim, Cristea, Emilian Birdas si Roman Stanciu, informeaza Arhiepiscopia Romanului si Bacaului.

Dupa ce a condus ca staret manastirile Bistrita-Neamt si ‘Sfantul Ioan cel Nou’ de la Suceava, in anul 1972 i s-a acordat demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului si Husilor, iar la 23 aprilie 1978, a fost ales si instalat ca Episcop titular al Eparhiei Romanului si Husilor. Din anul 1994, cele doua Eparhii s-au separat, Preasfintitul Eftimie ramanand episcop titular al Eparhiei Romanului, avandu-l ca Arhiereu-vicar, din anul 2000, pe Preasfintitul Ioachim Bacauanul. in ziua de 13 septembrie a.c., in ziua ridicarii oficiale in rang a Episcopiei Romanului, la rangul de Arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a inmanat celor doi ierarhi de la Roman, insemnele arhiepiscopale si, respectiv, cele de episcop-vicar.

SURSA:

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.