Patriarhul Ecumenic, de acum Doctor Honoris Causa al Universitatii Fordham, i-a surprins pe studentii americani care l-au fotografiat cu o casca de basseball Fordham pe cap

Lacasuri Ortodoxe: din SUA

Universitatea Fordham i-a conferit o diploma de onoare Sanctitatii Sale Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului, al Noii Rome si Patriarh Ecumenic, in data de 27 octombrie 2009, in campusul Rose Hill din Bronx.


Patriarhul Ecumenic, al 270-lea successor in cei 2000 de ani ai Bisericii Crestine intemeiate de Sfantul Apostol Andrei, a primit titlul de Doctor Honoris Causa, in cadrul unei ceremonii la care au participat mai mult de 1.000 de persoane, in vechea Biserica a Universitatii.

"Va conferim acest titlu, pentru serviciul extraordinar in slujba Bisericii Ortodoxe, a intregii familii crestine si intregii lumi", a declarat Joseph M. McShane, S.J., presedintele Fordham. "De-a lungul misiunii voastre, ca Arhiepiscop al Constantinopolului, al Noii Rome si Patriarh Ecumenic, si ca succesor al Sfantului Apostol Andrei, v-ati indeplinit sarcinile, cu viziune si sfintenie. Dupa modelul predecesorului dumneavoastra, Sfantul Ioan Hrisostom, sunteti un teolog erudit, de o intelepciune rara."

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care ocupa intaiul Tron al Bisericii Ortodoxe Crestine din anul 1991, a acceptat onoarea invitatiei in colegiul "?colii iezuite", cu recunostinta sincera. El s-a adresat apoi publicului in cadrul unui discurs in care s-a referit la "constiinta ecumenica" sau deschiderea inimii, o deschidere catre ceilalti si catre toate lucrurile create de Dumnezeu.

"Calea inimii se opune tuturor factorilor de incalcare a pacii", a spus acesta. "Pana cand actiunile noastre nu se intemeiaza pe dragoste, mai inainte de a se intemeia pe frica, nu vom depasi niciodata fanatismul sau fundamentalismul".

Desi conflictele umane pot parea inevitabile, razboiul nu este inevitabil, a declarat Patriarhul Ecumenic.

Referindu-se la principiile non-violente ale Mahatmei Gandhi si la activismul in slujba drepturilor civile al lui Martin Luther King Jr., Patriarhul Ecumenic a spus ca "un mesaj cu adevarat provocator este acela prin care ti se cere sa-ti iubesti dusmanul si sa faci bine celor ce te urasc."

"Un astfel de dialog atrage oamenii de diverse convingeri religioase si diverse traditii culturale din izolarea lor, instituind un proces de respect reciproc si de comunicare semnificativa", a adaugat el.

Unul dintre obiectibele cele mai importante ale Patriarhului Ecumenic este constientizarea mediului, motiv pentru care a devenit cunoscut sub numele de "Patriarhul Verde”. in acest scop, acesta a amintit despre Cuvantul lui Dumnezeu, care ar trebui sa se regaseasca si in oceanele "planetei noastre, in padurile continentelor noastre, si in viata animalelor de pe pamant".

Mai multi oaspeti distinsi si membri ai clerului au participat la ceremonie, printre care Arhiepiscopul Demetrios, Primatulul Bisericii Grec-Ortodoxe a Americii; Pr. Timotei M. Dolan, Arhiepiscop de New York, si Cardinalul Edward Egan, ca delegat al Papei Benedict al XVI-lea.

”Aici, la Fordham, foarte multi va apreciaza pentru calitatea de lider inspirat", a spus cardinalul Egan, in observatiile sale despre Patriarhul Ecumenic." Fie ca aceasta vizita sa insemne o sursa de incurajare si de intelegere mai profunda, si o oportunitate pentru noi sa rostim – atat Dvs. cat si tuturor crestinilor ortodocsi – ceea ce Iisus Hristos a spus apostolilor sai: noi trebuie sa fim una.

Patriarhul Ecumenic, a lucrat in stransa si frateasca colaborare cu doi papi, Ioan Paul al II-lea si Papa Benedict al XVI-lea. Un cetatean al Turciei si un lider al unei minoritati crestine intr-o natiune predominant musulmana, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, prin experienta personala, ofera o perspectiva unica asupra continuarii dialogului dintre lumile crestina, islamica si evreiasca.

in discursul sau, acesta a binecuvantat programul de studii crestin – ortodoxe din Fordham, primul de acest gen la o universitate mare, din Statele Unite.

"Programul acesta … demonstreaza un spirit practic, care poate sa-i modeleze pe ortodocsii si pe romano-catolicii de pretutindeni, intr-un scop comun, bazat pe adevar si dragoste", a mai spus el.

Cu o seara inainte, Patriarhul Ecumenic s-a intalnit cu un grup de elevi la un eveniment privat ce a avut loc la William D. Walsh Family Library. Acolo, liderii studentilor i-au oferit daruri, printre care o vesta Fordham, o casca de baseball si un trandafir crescut in onoarea sa.

"Acest trandafir nou-creat este unul special “verde”, crescut si destinat a rezista in conditii climaterice diverse, dure, fara a folosi substante (pesticide) chimice", a spus Anne Neuendorf, studenta fruntasa la Colegiul Fordham Rose Hill si presedinte al Grupului Crestin-Ortodox. "Arbustii pe care ii vedeti crescuti in jurul Dvs. sunt primii Trandafiri Bartolomeu cultivati in lume, si vor fi plantati in campusurile Fordham’s Rose Hill si Lincoln Center, in memoria vizitei dumneavoastra de astazi."

Descoperit de remarcabilul horticultor Robert Neil Rippetoe de la “Laboratoarele Roses Unlimited” din Laurens, S.C., Trandafirii Bartolomeu crescuti, vor fi inregistrati de Societatea Americana a Trandafirilor.

Studentul Evangelos Tsevdos, un alt student de frunte al Colegiului Fordham in Administrarea Afacerilor, s-a declarat foarte fericit de intalnirea cu Patriarhul.

"Este o ocazie unica in viata, si prezenta sa aici pare de-a dreptul incredibila", a spus el. "Mi-a placut simtul umorului, de care a dat dovada punandu-si casca de baseball Fordham pe care i-am oferit-o. Nu este un lucru la care sa te astepti din partea cuiva vazut intr-o astfel de pozitie stimata. A fost uimitor."

in seara aceleiasi zile, Patriarhul Ecumenic a cinat alaturi de Pr. McShane si alti invitati, la Tognino Hall in Biblioteca Duane, si 800 de oaspeti s-au bucurat de o receptie la Centrul McGinley.

"A fost o ceremonie deosebit de frumoasa", a declarat Vivienne Papadatos, o rezidenta din New Jersey, care a sosit chiar inainte de ceremonie, urmarind-o din sala plina pana la refuz, din Fordham Preparatory School, de unde evenimentul a fost transmis in direct. "El a venit sa ne binecuvanteze pe cei ce eram in sala, fiind astfel o surpriza uriasa. Este un om foarte inspirat."

Patriarhul Ecumenic a aterizat in Statele Unite pe 17 octombrie si a calatorit in Memphis, Tenn., unde a condus cel de-al 8-lea Simpozion International pe teme de Mediu, de aceasta data tratand probleme fluviului Mississippi. Ulterior, a ajuns in New York City, unde a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, urmata de conferirea gradului onorific, la Fordham.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.