Preasfintitul Calinic Botosaneanul, cetatean de onoare al Iasului

Reprezentantii Primariei Iasi au decis sa premieze persoanele care s-au implicat activ in viata societatii si care prin activitatea si comportamentul lor au adus plus de imagine si de valoare municipiului Iasi. in acest sens, primarul Gheorghe Nichita a decis sa acorde titlul de cetatean de onoare al Iasului Preasfintitul Calinic Botosaneanu, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor pentru bogata activitate misionara, culturala si administrativa.


“in 1991, la propunerea Patriarhului Daniel, mitropolitului de atunci al Moldovei si Bucovinei, a fost ales de catre Sfantul Sinod episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, fiind hirotonit intru arhiereu la 25 martie, in Catedrala mitropolitana din Iasi. Este o persoana erudita, a terminat facultatea de medicina, de drept, obtinand si doua titluri de doctor in filosofie. A publicat numeroase lucrari de specialitate si este, totodata, ctitorul mai multor lacasuri sfinte, numerosi preoti cu care am vorbit marturisindu-mi acest lucru. in acest an, ne-am gandit sa il prezentam iesenilor, acordandu-i titlul de cetatean de onoare al orasului Iasi. Sunt convins ca face onoare tuturor iesenilor”, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Preasfintitul Calinic Botosaneanul a multumit municipalitatii pentru onoarea facuta, explicand, in cuvantul sustinut in fata oaspetilor, ca titlul acordat reprezinta o onoare, dar si o datorie. “Decernarea titlului de cetatean de onoare al orasului Iasi, oras in care m-am nascut, este pentru mine o onoare, dar si o datorie. (…). Ma onoreaza acest titlu din doua motive, si anume: sa stiu ca iesenii ma socotesc suflet din sufletul lor, desi in urma cu trei decenii m-am renascut spiritual la Putna lui ?tefan cel Mare si Sfant, numita Ierusalimul neamului romanesc. Este o mare onoare pentru mine sa ma numar printre cele 50 de personalitati inscrise in Analele Primariei, care au primit aceasta demnitate incepand cu 1992. Din pacate, unele dintre aceste personalitati s-au stramutat in lacasurile ceresti, devenind, probabil, cetateni de onoare ai imparatiei lui Dumnezeu. Listele cuprind numele unor personalitati din tara si strainatate, ierarhi, oameni politici, oameni de cultura, oameni aplecati spre activitati caritabile, filantropice. Unii dintre ei au sfintit pamantul prin credinta si har. Altii prin cultura, respectiv lucrarea lor. Va multumesc domnule primar nu doar pentru acest titlu, ci si pentru ca sunteti un sustinator al proiectelor Bisericii noastre. As dori ca sarbatoarea de astazi sa va insarbatoreasca viata, aici si dincolo”, a spus Preasfintitul Calinic Botosaneanul.
De asemenea, tot aseara, la Primaria Iasi au mai primit titluri de cetatean de onoare si IPS Petru Gherghel, Episcop al Diocezei Catolice Iasi, si scriitorul Horia Zilieru.

Prezent la eveniment, IPS Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a transmis un scurt mesaj celor prezenti, insistand pe importanta orasului Iasi, de inima culturala, spirituala si universitara a tarii. “Acum cateva zile, cineva spunea ca «inima Romaniei bate cu mai multa intensitate la Iasi», l-am corectat, si i-am spus ca asa este, dar inima Romaniei, in dimensiunea sa culturala, spirituala si universitara se afla la Iasi, iar in aceste zile bate mai intens si mai adanc. Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti”, a spus Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.