Ieromonahul Mina Dobzeu, in vizita la Mitropolitul Vladimir

Astazi, inalt Prea Sfintitul Vladimir, l-a primit in vizita, in data de 15 octombrie 2009, pe parintele Arhimandrit Mina Dobzeu, de la Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi, Romania.

Parintele Mina, care este nascut in Republica Moldova, a venit la Chisinau cu un set de carte ziditoare de suflet. Cartea, a carui autor este Parintele, intitulata „Pentru o Biserica dinamica", este o foarte buna calauza pentru tineretul Ortodox aflat in calea atator si atator ispite.


in cadrul discutiei s-a pus problema discutarii unor perspective ale dezvoltarii acestui tip de colaborare si chiar initierea unor proiecte comune de raspandire a cartii ortodoxe.

Parintele Mina a mai mentionat ca pentru eficientizarea activitatii preotului este necesara o intensa implicare in viata sociala a comunitatii, in cunoasterea problemelor cu care se confrunta aceasta, pentru tamaduirea tuturor vatamarilor spirituale.


Scurta biografie a pr. Mina Dobzeu

Ieromonahul Mina Dobzeu s-a nascut la 5 noiembrie 1921 in satul Grozesti, judetul Lapusna, Basarabia. Numele sau de mirean a fost Mihail. Mina Dobzeu l-a botezat pe Nicolae Steinhardt la data de 15 Martie 1960, in timpul detentiei acestora de autoritatile regimului comunist.

A fost unul din cei 7 copii ai parintilor sai: 3 baieti si 4 fete.

La varsta de 13 ani intra ca frate de manastire la Manastirea Hancu, unde ramane pana in 1938. Este trimis apoi la Manastirea Caldarusanu vreme de 2 ani pentru a face ucenicia in sculptura bisericeasca. Se intoarce in 1940 acasa si gaseste locul pustiit de ocupatia sovietica. A luptat pe front la Timisoara si apoi in Ungaria. Este veteran de razboi al Armatei Romane.

Dupa razboi urmeaza cursurile ?colii de Cantareti (4 ani) la Constanta, apoi Seminarul Teologic (5 ani) la Manastirea Neamt si facultatea de Teologie de 4 ani la Bucuresti. in anul 1946 este tuns in monahism la Schitul Bradicesti, in Episcopia Husilor, fiind hirotonisit ierodiacon in 1948.

in perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste impotriva scoaterii invatamantului religios din scoala.

in anul 1955 a primit Sfanta Taina a preotiei. A slujit 5 ani la Manastirea Nicula si in Parohia Jimbor – Cluj, cel mai mult activand ca preot la Schitul Bradicesti.

in 1957 a inceput sa studieze la Facultatea de teologie Ortodoxa din Bucuresti, dar in 1959 a fost exmatriculat din anul II de strudii, scos din monahism si condamnat la inchisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiintarea manastirilor si reducerea personalului monahal.

A fost inchis la Galati, Jilava, Gherla si in colonia de munca din Delta Dunarii. La Jilava s-a intalnit cu ilustri oameni de cultura ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc si Vasile Vasilache, cel din urma ajuns vicar al Episcopiei Romanesti din New York.

Aflat la inchisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinta ortodoxa pe marele carturar Nicolae Steinhardt.

A iesit din inchisoare in 1964.

Din anul 1969 a fost chemat sa slujeasca Biserica la Manastirea "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi – Catedrala episcopala.

Studiile le incepuse in anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Parintele obtinand titlul de licentiat al Facultatii de Teologie in 1971.

intre anii 1978-1988 fost staret al Manastirii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi.

in anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru "razvratire" si "uneltire impotriva sigurantei statului", in fapt pentru protestele sale materializate in 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceausescu, cu privire la morala poporului roman si la ateismul in comunism.

intre anii 1996-2002 a indeplinit functia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Husilor.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.