“Intr-un dialog de iubire”, cu PF Parinte Patriarh Daniel

"Intr-un dialog de iubire", cu PF Parinte Patriarh Daniel

Potrivit Invataturii crestinilor, "roadele adevarurilor de credinta sunt roadele Duhului Adevarului; ele se vad In viata credinciosilor" si acestea sunt exact "criteriile dupa care se verifica trairea corecta a dreptei credinte" afirma Preafericitul Parinte Daniel in prelegerea sa festiva, sustinuta la Universitatea “Eftimie Murgu”, in ziua de 13 septembrie 2010.

©Un articol realizat si redactat pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Prin credinta – ca legatura vie a crestinilor cu Hristos – se dobandeste Inca din viata pamanteasca o bucurie negraita si preaslavita, ca pregustare a mantuirii sufletului si a vietii vesnice" – continua Patriarhul Romaniei, in cadrul aceleiasi prelegeri.

Cuvantul a fost ocazionat de decernarea titlului academic de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Eftimie Murgu”, din Resita, judetul Cara? Severin.

In alocutiunea sa, Intaistatorul Bisericii Ortodoxe Romane a atras atentia, de asemenea, asupra relatiei dintre credinta si bucurie: "fiecare adevar de credinta trait este un temei pentru bucuria crestina, Inteleasa ca roada a harului In sufletul omului credincios(…) [iar] forma cea mai vie de manifestare a credintei ca viata In Hristos si In Sfantul Duh, orientata spre Inviere, este bucuria."

Explicarea clara a acestei descoperiri a bucuriei, a fost continuarea acestui mesaj, prin punctarea "primelor cuvinte pe care le-a rostit Hristos Cel Inviat catre femeile mironosite, In ziua Invierii Sale" si a indemnurilor cantarii Fericilor, prezentate in mod inspirat aici ca un "intreg program spiritual": Bucurati-va!

Preafericitul Parinte Daniel tine sa concluzioneze, garantand totodata ca "bucuria crestina este In mod esential simtirea prezentei iubitoare a lui Hristos Cel Inviat In viata omului credincios", indicand astfel marturisirea unei atitudini pe care credinciosii de multe ori se tem sa o manifeste.

Asadar, bucuria crestinului este bucuria lui Hristos prezenta In cei care-L iubesc pe El. Iar forma cea mai intensa de cultivare a prezentei iubirii si bucuriei lui Hristos In viata crestina este rugaciunea. “Bucurati-va pururea! Rugati-va neIncetat! Dati multumire pentru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu, Intru Hristos Iisus, pentru voi” (I Tesaloniceni 5, 16-18).

Si, mai ales, sa nu uitam: "Invataturile de credinta exprima ce a facut Dumnezeu pentru noi si cum trebuie sa-I raspundem noi lui Dumnezeu… Intr-un dialog de iubire".

UN articol KSLCatalin, publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.