“Prin experientele vindecatoare de esec”, cu PF Parinte Patriarh Daniel

"Prin experientele vindecatoare de esec", cu PF Parinte Patriarh Daniel

Va trebui sa Intelegem odata ca “Intelepciunea Lui este mai mare decat Intelepciunea noastra, puterea Lui este mai mare decat puterile noastre, iar harul Lui si sfintenia Lui sunt izvor de lucrari minunate si mantuitoare”, avertizeaza In predica sa, din aceasta duminica, Duminica a XVIII-a după Rusalii, Patriarhul Romaniei.

©Un articol realizat si redactat pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Si aceasta, doar pentru ca noi sa nu ajungem ca toti cei necredinciosi, la deznadejdea esecului omenesc ci la simtirea cu bucurie a puterii Lui, Invatand si obisnuindu-ne ca In permanenta, sa nu uitam, sa-I cerem ajutorul.

Evanghelia arata ca Dumnezeu cunoaste atat ostenelile omului, cat si limitele sau slabiciunile lui, dar Il Invata sa-I ceara ajutorul Lui, sa lucreze Impreuna cu El, sa se bucure de iubirea Lui milostiva.” explica Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, in predica sa.

Cuvantul va fi rostit maine in Bisericle Ortodoxe, acolo unde se va savarsi slujba Sfintei Liturghii, la Duminica “Pescuirii minunate”: Intotdeauna avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu” si nu doar atunci cand ne simtim slabi dar si „cand simtim ca suntem bine pregatiti”.

“Uneori oamenilor care, pe langa multa osteneala, dau si dovada de rabdare, le vine ajutorul lui Dumnezeu" exact cand ei nu mai trageau speranta. Unii dintre ei, “fiindca nu au ajuns" la reusita pe care si-o doreau, Incep sa vada experienta ca pe un esec, imaginandu-si “parasirea lor de catre Dumnezeu". Mai tarziu, Insa, se vor convinge ca Dumnezeu nu a raspuns in momentul cererii lor, dar totusi le pregatea pentru atunci “biruinta viitoare sau binecuvantarea mai bogata”, continua sa asigure Patriarhul, explicand Intr-un mod firesc: “smerenia, ascultarea si rabdarea" se cuvenea sa fie verificate.

Analiza modului in care fiecare dintre noi trebuie sa reactionam in fata esecului omenesc, porneste in mod evident in lucrarea Patriarhului Daniel de la cuvintele Sfantului Petru, Apostolul care avea sa rosteasca neputincios, conform Evangheliei dupa Luca (5,5) : Toata noaptea ne-am ostenit si nimic nu am prins!” “o constatare trista a unui esec total, insotita de o stare de oboseala si regret”. Numai ca, “pe neasteptate, la capatul puterilor omenesti, incepe lucrarea lui Dumnezeu”. Cand Petru nu mai avea speranta de reusita, atunci apare ajutorul lui Dumnezeu. “si s-a facut minunea”.

Cuvinte pline de invatatura, care starnesc in noi ideea de indarjire si de credinta puternica in faptul ca pana la urma vom reusi in planurile noastre, binecuvantati de Dumnezeu si calauziti de aceeasi putere de care un alt Sfant Apostol, Pavel, ne asigura odata, cu o bucurie impresionanta, atat incat sa nu ne trebuiasca mai mult decat sa stim sa luam aminte: caci, eu, “Toate le pot", dar(!), "cu Hristos Care ma Intareste” (Filip. 4, 13).

UN articol realizat: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.