Analiza: reorganizarea teritoriului canonic al Rusiei. Consolidarea autoritatii Patriarhului si aparitia unor noi eparhii

teritoriul canonic al rusiei - lavra kievSinodul Rus a aprobat reorganizarea teritoriului canonic

Sinodul Rus a aprobat reorganizarea teritoriului canonic, care avea Inca la baza cadrul sovietic, cu parohii, In unele eparhii, aflate la o distanta de… 1.000 de kilometri Intre ele.

Biserica Ortodoxa Rusa Isi extinde activitatea sa pastorala si creeaza cinci noi eparhii. Decizia a fost luata la 31 mai 2011, In cadrul unei sesiuni a Sfantului Sinod, dupa cum informa la acea data Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe. Potrivit unor analisti, In plus fata de Imbunatatirea administratiei Bisericii locale, noul cadru va consolida autoritatea Patriarhului.

O analiza realizata pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe – KSLCatalin

Anul trecut, capul Bisericii avea deja In vedere Inceperea reorganizarii “mai centralizate” a Bisericii si a activitatilor sale, inclusiv In domeniul misionar.
"Noi trebuie sa luam decizii importante cu privire la modul reorganizarii unor eparhii", a spus Kirill In deschiderea sesiunii. "Trebuie sa ne gandim la pasii de urmat, astfel Incat viata Bisericii, Intr-o serie de regiuni, sa poata deveni mai intensa si coerenta cu orientarile Sinodului".

Procesul de restructurare a teritoriului canonic Incepuse deja In sesiunea anterioara a Sinodului, In luna martie 2011 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), cand au fost stabilite noi eparhii In Caucazul de Nord (Piatiigorsk si Circasia, Vladikavkaz si Makacikalinsk), care anterior facusera parte din eparhiile de Stavropol si Vladikavkaz, Baku si Prikaspisk.

Eparhiile cele mai recente sunt cele din Narva (care devine a doua eparhie a Bisericii Ortodoxe Estone), Krasnoslobozk si Ardatov, Kanti-Mansisk si Surgut, Salekard si Novii Urengoi si In cele din urma Ieniseisk si Norilsk.

"In Grecia, exista un episcop pentru fiecare oras, In timp ce noi am mostenit o structura din timpurile sovietice, astfel Incat orase aflate la o mie de kilometri unul de altul sunt In aceeasi eparhie, si credinciosii ajung In situatia ca nici macar sa nu mai stie cine le este episcop", declara In urma cu cateva zile Vladimir Vigilianski, director al Biroului de Presa al Patriarhiei Moscovei, pentru ziarul Kommersant.

"Prin reducerea dimensiunii eparhiilor, ne va fi mai usor sa le conducem", a mai explicat acesta, adauga Asia News Intr-un alt articol.

Potrivit lui Roman Lunkin, director al Institutului de Religie si Lege, “reformarea administrativa a Bisericii va consolida autoritatea Patriarhului In provincii, pentru ca noi episcopi vor fi numiti".

Biserica Ortodoxa Rusa numara astazi 164 de eparhii, 217 episcopi, 30.675 parohii, 29.324 preoti si 3850 diaconi. Ea detine, de asemenea, 805 manastiri, din care 398 destinate calugarilor si 407 maicilor.

Anul trecut, Patriarhul Kirill a preluat personal controlul Departamentului de Misiune al Biroului Central al Patriarhiei, ordonand extinderea acestuia.

Unii observatori sugereaza faptul ca Patriarhul ar vrea sa aplice In domeniul religios o organizare pe verticala a puterii, precum cea impusa Statului de catre Vladimir Putin In timpul primului sau mandat prezidential.

O analiza realizata pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe – KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.